Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Chcete sa kvalitne vyspať a ešte aj schudnúť? Tieto nápoje vám idú na pomoc

(Zdroj: GettyImages)

Naštartujú metabolizmus, pomôžu vám schudnúť. Tieto nápoje majú ešte jeden benefit navyše. Budete po nich spať ako bábätko.

Keď sa rozhodnete schudnúť, vaším hlavným cieľom bude pravdepodobne diéta a fyzické cvičenie. Človek zvyčajne neberie do úvahy počet hodín spánku. Najnovšie dôkazy však ukazujú, že keď spí príliš málo, ohrozuje ho obezita a zvýšený obvod pása v neskoršom veku. Pravdou tiež je, že nadváha jednoznačne ovplyvňuje kvalitu odpočinku, píše sa na steptohealth.com. Môžu sa objaviť aj závažnejšie poruchy, ako je obštrukčné spánkové apnoe. Dobrý spánok má pozitívny vplyv na pocity hladu, správny výber jedla a aj samotný metabolizmus. Možno sa vám zdá nereálne, že existujú drinky, z ktorých idú kilá dole a dokonca sa po nich dobre spí, v skutočnosti je ale naozaj možné dosiahnuť oboje jediným prostriedkom. Odpoveď spočíva v hľadaní potravín, ktoré majú sedatívny účinok na telo a zároveň podporujú chudnutie a starajú sa aj o pečeň. Je to preto, že tento orgán počas noci vykonáva základné detoxikačné úkony. Ak si hodinu pred spaním doprajete jeden z týchto prírodných nápojov, dobre sa vyspíte, optimalizujete funkciu pečene a dokonca aj schudnete. Čo by ste teda mali piť?

1. Hroznová šťava

Prírodná hroznová šťava je skvelá pre vaše zdravie. Vďaka obsahu fenolových zlúčenín a katechínov má pozitívny vplyv na hmotnosť. Okrem toho má aj tieto vlastnosti:

- Naštartuje metabolizmus.
- Priaznivo ovplyvňuje chudnutie a udržiavanie váhy.
- Znižuje index telesnej hmotnosti (BMI) a obvod pása.

Napriek tomu by ste mali mať na pamäti, že ovocné šťavy vo veľkých množstvách môžu mať opačný účinok. Ak chcete do svojho jedálnička zaviesť hroznovú šťavu, ktorá vám pomôže dobre spať a zároveň schudnúť, po večeri vypite pol pohára.

2. Harmančekový čaj

Pravdepodobne ste niekedy pili harmančekový čaj, aby ste sa upokojili. Táto rastlina, ktorá sa po stáročia používa v prírodnej medicíne, obsahuje zlúčeninu nazývanú apigenín. Ide o prvok, ktorý v mozgu vytvára reakciu podobnú relaxačnému lieku. Okrem toho, že pôsobí ako mierne sedatívum, podporuje zdravé trávenie. Zlepšuje vstrebávanie potravy, pôsobí ako diuretikum a stará sa aj o pečeň.

3. Kefír s medom

Ako asi viete, jedným z najúčinnejších prostriedkov, ktoré vám pomôžu zaspať, je pohár teplého mlieka s medom. U ľudí, ktorí netolerujú laktózu, je najlepšou alternatívou kefír. Konzumácia fermentovaných potravín s vysokým obsahom zdraviu prospešných baktérií je mimoriadne prospešná pre pečeň. Kefír zlepšuje trávenie a zabraňuje zápche. Obsahuje totiž tryptofán, skvelú aminokyselinu, ktorá spolu s horčíkom prispieva k dobrému spánku. Ak ho zaradíte do jedálnička,  podarí sa vám schudnúť a znížiť obvod pása.

4. Mandľové mlieko

K lepšiemu spánku vám pomôže aj pitie mandľového mlieka s trochou medu. Vďaka tryptofánu podporuje tvorbu melatonínu. Pomáha tiež regulovať vysokú hladinu cholesterolu alebo triglyceridov. Ide o ďalší plusový bod pre vaše zdravie, pretože úzko súvisia s nadváhou a obezitou.

5. Škoricový čaj

Škorica je korenie, ktoré sa bežne používa v kuchyni na dodanie lahodnej chuti a arómy mnohým jedlám. Je to tiež dokonalá prísada na prípravu čaju s priaznivými zdravotnými vlastnosťami. Je protizápalová, zlepšuje metabolizmus, znižuje hladinu cukru v krvi.

Kedy si dať pozor na harmančekoý a škoricový čaj

- Počas tehotenstva a dojčenia.
- Deti by ich vôbec nemali piť.
- Užívate lieky, trápia vás obličkové, kardiovaskulárne, pečeňové problémy.

Viac o téme: ChudnutieObezitaSpanokKefirKvalitny spanokHroznova stavaHarmancekovy cajMandlove mliekoSkoricovy caj
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9