Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Nový zázrak na chudnutie? Pôvodne liek na cukrovku si podmanil celý Hollywood

(Zdroj: GettyImages)

Toto je cesta lieku Ozempic. „Zázračný" liek na chudnutie si získal mimoriadnu obľubu medzi celebritami, ktoré sa k jeho užívaniu väčšinou nepriznávajú. Predstavuje revolučný nástroj na chudnutie, alebo nebezpečný hazard so zdravím?

V dobe, kedy fitness aplikácie sľubujú premeny „za 30 dní“ a každá nová diéta sa tvári revolučnejšie než tá predchádzajúca, sa objavil Ozempic. Tento liek, pôvodne určený na liečbu cukrovky, si rýchlo našiel cestu aj medzi hollywoodske celebrity. Jeho narastajúca popularita však prináša viac než len sľuby o úbytku hmotnosti, prináša so sebou množstvo kontroverzie a protichodných názorov odborníkov. A čím viac rastie jeho obľuba, tým viac sa vynárajú otázky o jeho bezpečnosti a potenciálnych rizikách.

Ako Ozempic funguje? 

Primárne bol určený na liečbu cukrovky druhého typu. Avšak následne sa zistilo, že jeho aktívna zložka, semaglutid, nielen, že reguluje hladinu cukru v krvi, ale aj napodobňuje hormón, ktorý v našom tele vyvoláva pocit sýtosti. Ako výsledok, užívatelia cítia menší hlad a ich žalúdok sa vyprázdňuje pomalšie, čo podporuje redukciu váhy. Práve vďaka tejto vlastnosti sa liek začal využívať pri liečbe obezity. 

Hollywood a Ozempic

Práve v Hollywoode, epicentre módnych a skrášľujúcich trendov, sa Ozempic stal nielen prostriedkom na reguláciu cukru v krvi, ale aj symbolom hľadania rýchleho riešenia pre drastické chudnutie. Počet celebrít, ktoré podľahli tomuto trendu, je obrovský. Všetky však prezrádza jeden spoločný ukazovateľ: ich tvár. Fenomén „Ozempic face“ je termín, ktorý vytvoril americký dermatológ Dr. Paul Jarrod Frank. Ilustruje, ako rapídne chudnutie ovplyvňuje vzhľad tváre – znižuje množstvo tukového tkaniva, čo môže viesť k vyššiemu výskytu vrások a strate plnosti tváre. Tento zmenený vzhľad tváre je často viditeľný a diskutovaný práve u amerických celebrít, čo automaticky prilákalo pozornosť ďalších, ktorí túžia po podobných výsledkoch.

Problémy hlási celý svet

Celosvetový záujem o liek Ozempic, najmä v kontexte čierneho trhu a užívania bez lekárskeho dohľadu, prináša obrovské problémy. Lekári a pacienti z rôznych krajín hlásia alarmujúci počet prípadov rôznych zdravotných komplikácií, vrátane tráviacich ťažkostí, pankreatitídy a dokonca aj vážnych psychických problémov, ktoré v niektorých prípadoch vyústili do sebapoškodzovania či samovražedných sklonov. Tieto závažné vedľajšie účinky sú dôkazom, že nekontrolované užívanie môže mať fatálne dôsledky a poukazujú na nevyhnutnosť zaviesť prísnejšie kontrolné mechanizmy. Odborníci sa zhodujú na jednom - sprísnenie regulácií je jedinou cestou, pretože aj napriek benefitom, ktoré tento liek prináša, zoznam vedľajších účinkov sa neustále nebezpečne rozširuje.

Záver je teda jasný: cesta za dokonalou postavou nevedie cez tabletky alebo injekcie, ale cez tvrdú prácu, disciplínu a odriekanie. Bohužiaľ, napriek našej nepretržitej snahe sme zatiaľ nevymysleli nič lepšie. Možno je najvyšší čas prehodnotiť, čo skutočne znamená byť fit, a zamerať sa viac na dlhodobé zdravie a spokojnosť, než na rýchle vizuálne zmeny.

Viac o téme: CukrovkaLiekChudnutieObezita
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9