Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Čo ak sa Slovák nakazí ebolou? Takýto je postup!

Slovensko je na ebolu pripravené. (Ilustračná fotografia)
Slovensko je na ebolu pripravené. (Ilustračná fotografia) (Zdroj: thinkstock.com)

Ak by slovenskému občanovi diagnostikovali ebolu, hospitalizovali by ho na Klinike infekčnej a geografickej medicíny v Bratislave. Ako informoval Úrad verejného zdravotníctva SR (ÚVZ), ide o špecializované pracovisko, ktoré sa zaoberá infekčnými ochoreniami vrátane importovaných nákaz.


Epidémia tejto nebezpečnej infekčnej choroby je momentálne v západnej Afrike a odborníci vyjadrili obavy z jej ďalšieho šírenia.

Výskyt musí okamžite hlásiť

Pacient s podozrením na ebolu by bol podľa ÚVZ okamžite hospitalizovaný a izolovaný. Pokiaľ by sa diagnóza potvrdila, Slovensko by v rámci medzinárodných predpisov muselo jej výskyt okamžite hlásiť Svetovej zdravotníckej organizácii a Európskemu centru pre prevenciu a kontrolu chorôb. Okamžite by tiež bolo potrebné vyhľadať a vyšetriť osoby, ktoré boli s nakazeným v kontakte.

Čo so slovenským pacientom v Afrike?

Ak by slovenskému občanovi diagnostikovali ebolu v zahraničí, napríklad v Afrike, jeho prevoz na Slovensko by bol podľa ÚVZ komplikovaný. Vyžadoval by si totiž lietadlo, na palube ktorého by pacient mohol byť izolovaný, ako aj konzultácie so Svetovou zdravotníckou organizáciou a štátmi, cez ktorých vzdušný priestor by lietadlo prelietalo.

Kde vyčíňa?

Epidémia eboly zabila od februára v Guinei, Libérii a Sierra Leone vyše 800 ľudí. Chorobou sa nakazili aj dvaja americkí zdravotnícki pracovníci, pričom jedného z nich už previezli v podmienkach prísnej izolácie do Spojených štátov amerických. Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR vyzýva občanov, aby zvážili nevyhnutnosť cestovania do spomínaných krajín.

Ak sa občan Slovenskej republiky zdržiaval v poslednom čase v infekciou postihnutých štátoch a pozoruje na sebe niektoré opísané príznaky, mal by podľa ÚVZ okamžite vyhľadať lekársku pomoc.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9