Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Šokujúce príčiny veľkého bruška: Nemusí byť za tým len tuk!

Za veľkým bruškom nemusí byť len tuk.
Za veľkým bruškom nemusí byť len tuk. (Zdroj: thinkstock.com)

Keď vidíme niekoho, kto nemá práve ukážkové bruško, myslíme si automaticky, že je za tým nezdravý životný štýl. Omyl! Môže byť za tým choroba. Ak teda dlhšie zápasíte s väčšou pneumatikou okolo bruška, venujte pozornosť týmto riadkom. Nie vždy ide o tuk!

V niektorých prípadoch nie je cvičenie a zdravé stravovanie tým správnym riešením! Môžete sa pravidelne hýbať a dávať si pozor na to, čo dáte do úst, no bruško sa i napriek tomu nezmenší. Problém je totiž v trávení! Môžete trpieť skrytým ochorením vo forme zápchy, nafukovania alebo by za tým mohla byť aj vážnejšia choroba, ktoré spôsobuje zväčšenie brucha.

1. Nafukovanie

Tento nepríjemný stav sa prejavuje plynatosťou. Človek má pocit, ako by mal v bruchu nafúknutý balón. Vaše črevá produkujú zvýšené plyny na konkrétnu potravinu. Môže ísť o strukoviny, brokolicu, kapustu či jedlá, obsahujúce cukor. Tieto potraviny sa totiž trávia veľmi pomaly a črevá zaťažia. K tomuto dochádza aj pri rýchlom hltavom jedení a nedostatočnom spracovaní v ústach. Celé roky nemusíte vedieť o potravine, ktorú opakovane konzumujete a spôsobuje vám zakaždým ten istý problém. Ak to trvá už dlhšie obdobie, pomôže vám lekár. Ten by mohol potvrdiť potravinovú alergiu alebo intoleranciu.

2. Dráždivé črevo

Príznakom syndrómu dráždivého čreva je nafúknuté brucho, no v tomto prípade je to dlhšie obdobie a spája sa s bolesťou, zápchou či hnačkou. Toto nepríjemné ochorenie tráviaceho traktu sa vyznačuje epizodickou alebo dlhodobou poruchou vyprázdňovania, pričom najhoršie je to ráno alebo večer. Často ho spúšťa stres, infekčné ochorenie a dlhodobá antibiotická liečba.

3. Celiakia

Diagnostika celiakie býva náročná. Zvykne sa totiž zamieňať so syndrómom dráždivého čreva. V tomto prípade ide o neznášanlivosť lepku v pšenici, jačmeni a raži. Telo na to reaguje bolesťami brucha, únavou, ale i chudnutím. Dokonca poškodzuje povrch tenkého čreva, čo spôsobuje, že telo nemôže vstrebať zo stravy živiny. Pomôže vhodná diéta, vďaka ktorej príznaky ustúpia. Často sa však stáva, že má nešpecifické príznaky a tým pádom je ťažšie ju diagnostikovať.

4. Hormonálne výkyvy

Väčšina žien vie, o čom je reč. Za nafukovaním a zápchami je vplyv progesterónu v predmenštruačnej fáze, ktorý spomaľuje pohyb čriev. Odporúča sa príjem väčšieho množstva tekutín, ovocia a zeleniny a taktiež pohyb.

5. Rakovina vaječníkov

Neustály pocit plnosti, bolesti a nafúknuté brucho môžu byť príznakom nebezpečného ovariálneho nádoru. Čím skoršia diagnostika, tým sa lepšie lieči. Spočiatku je brucho nafúknuté, neskôr sa strieda so spľasnutiami a problémami s močením. Aj takto sa môže prejaviť rakovina. 

Čítajte tiež: Môžeme zjesť veľa zeleniny?

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9