Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Opuchmi dáva telo najavo, že nie je v poriadku. Kedy treba zbystriť pozornosť?

(Zdroj: GettyImages)

Občas sa to stane každému, že mu nejaká časť tela z ničoho nič opuchne. Často je to spôsobené zadržiavaním tekutín alebo drobným poranením. Ak sa to však opakuje pravidelne, človek by mal zbystriť pozornosť.

Pretrvávajúci opuch znamená, že telo nie je v rovnováhe. Môžu za tým byť hormonálne výkyvy, chronické stavy, ako sú problémy so srdcom alebo obličkami, alebo to spôsobujú lieky, ktoré užívate. Je preto dôležité rozpoznať, kedy o nič nejde a kedy je už potrebné vyhľadať lekársku pomoc, píše sa na brightside.me. Základom úspešnej liečby je správna diagnostika. Samozrejme, netreba zabúdať na zmenu životného štýlu, ktorá zahŕňa zdravé stravovanie, viac pohybu, vyhýbanie sa príjmu soli a alkoholu. Čo môžu jednotlivé opuchy znamenať?

Opuch očí

Pokožka v blízkosti očí je tenká a jemná. Niekedy ich majú ľudia opuchnuté, no tento problém zvykne vymiznúť aj sám. Toto sú dôvody, ak sa to opakuje častejšie.

1. Konzumácia príliš veľkého množstva soli môže spôsobiť, že telo zadrží vodu a opuch či vačky pod očkami sú na svete. Je to bežné po slanom jedle, najmä ráno. V priebehu niekoľkých hodín sa však organizmus prirodzene zbaví prebytočnej vody.

2. Nedostatočný spánok býva príčinou opuchov pod očami, ovisnutých viečok, začervenania a tmavých kruhov. Medzi ďalšie príznaky patrí bledá pokožka a ovisnuté ústa.

3. Aj alergie môžu spôsobiť, že vaše oči pôsobia opuchnuto.

4. Očná infekcia v jednom alebo oboch očiach je tiež príčinou, prečo vám opúchajú oči. Často sa začína v jednom oku, ale môže sa rýchlo rozšíriť do druhého.

5. Ak sú vaše slzné kanáliky zablokované, okolo očí sa nahromadí tekutina, ktorá spôsobí opuch.

6. Gravesova choroba. Toto ochorenie štítnej žľazy spôsobuje zmeny v tkanive okolo očí.

7. Za opuchom môže byť aj mononukleóza, ktorá sa nazýva aj choroba z bozkávania. Prenáša sa však tiež kýchaním a kašľom.

Opuch dolnej tretiny tváre

Ak máte opuchnutú bradu a líca a nie je to kvôli vášmu prirodzenému tvaru tváre alebo priberaniu, môže to mať niekoľko dôvodov.

1. Hypotyreóza. Stáva sa vtedy, keď štítna žľaza nevytvára dostatok hormónov pre telo.

2. Cushingov syndróm. K tomu dochádza, keď nadobličky vytvárajú príliš veľa hormónu kortizolu. Ľudia s týmto syndrómom zvyknú priberať na váhe a majú opuchnutú tvár. Medzi ďalšie príznaky patria tuk okolo krku, hrb medzi ramenami, fialové strie a slabé svaly alebo kosti.

3. Sjogrenov syndróm. Ide o dlhotrvajúci stav, kedy imunitný systém útočí na slinné a slzné žľazy. Môže spôsobiť, že líca sú nafúknuté a opuchnuté.

4. Lymfadenitída. Stane sa to vtedy, keď jedna z lymfatických uzlín opuchne v dôsledku infekcie v jej blízkosti.

5. Slinné kamene sú tvrdé usadeniny vápnika, ktoré sa tvoria vo vašich slinných žľazách a stoja aj za nepríjemným opuchom. Väčšinou postihujú ľudí vo veku 30 až 60 rokov a sú bežnejšie u mužov.

Opuchnuté ruky a prsty

Niekedy môžu ruky opuchnúť, keď je v tkanivách príliš veľa tekutiny. Často sa to stáva počas tehotenstva alebo pri zmene teploty. Keď sa tak stane môžu vyzerať väčšie ako zvyčajne a pokožka je nezvyčajne lesklá. Zatlačenie na kožu zanecháva priehlbinu. Existuje niekoľko dôvodov, ktoré ešte za tým môžu byť.

1. Jedenie slaného jedla. Soľ totiž spôsobuje, že bunky zadržiavajú vodu.

2. Niektoré chemoterapeutické lieky stoja za vznikom opuchu rúk, nôh, členkov a tváre.

3. Obličky zvyčajne odfiltrujú nadbytočnú tekutinu z tela, ale ak nefungujú dobre, nahromadí sa a spôsobí opuch.

4. Aj artritída stojí za pocitom stuhnutosti a edému v rukách.

5. Keď sa lieky opakovane vstrekujú do jedného miesta na tele, môže to poškodiť krvné cievy alebo tkanivá v tejto oblasti, čo spôsobí nahromadenie tekutiny.

Opuchnuté nohy, členky alebo chodidlá

Niektoré dôvody, prečo nohy a členky opúchajú, sú zvyčajne neškodné, napríklad dlhé státie alebo chôdza. Ak sa však opuch objaví náhle, môže to znamenať, že niečo nie je v poriadku s vaším zdravím. Čo všetko vám hrozí?

1. Srdcové zlyhanie je častým dôvodom opuchu nôh a členkov. Keď srdce nemôže dobre pumpovať krv, hromadí sa v tele tekutina a vzniká opuch.

2. Ďalšou príčinou je ochorenie pečene. Tento orgán vytvára proteín nazývaný albumín, ktorý zabraňuje úniku tekutín z krvných ciev. Ak je však chorá, nevytvára ho dostatok, takže sa tekutina hromadí v nohách a členkoch.

3. Obličky kontrolujú hladinu vody a soli v tele. Ak sú poškodené, nedokážu vyčistiť krv ani sa zbaviť prebytočnej tekutiny.

4. Lymfedém sa vyskytuje, keď je v tkanivách príliš veľa tekutiny, pretože lymfatické uzliny, ktoré pomáhajú odstraňovať tekutinu, sú poškodené. Ak sú uzliny v panve zranené, môže sa v nohách hromadiť tekutina.

5. Venózna nedostatočnosť je, keď žily na nohách nefungujú správne, takže nemôžu poslať dostatok krvi späť do srdca.

6. Krvná zrazenina v nohe môže tiež spôsobiť opuch členku a nohy. Zvyčajne sa to deje na jednej strane.

Je dôležité venovať pozornosť signálom, ktoré nám naše telá vysielajú. Vedia dať dosť jasne najavo, že sa s nimi niečo zlé deje. Ignorovanie týchto symptómov môže viesť k vážnejším zdravotným problémom.

Viac o téme: OpuchOpuch ociOpuch ruk a prstovOpuch tvareOpuchnute nohy a clenky
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9