Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Z ktorého ALKOHOLU je NAJHORŠIA opica? Na tento počas VIANOC radšej zabudnite

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Kongenéry sú vedľajšie látky, ktoré vznikajú pri výrobe alkoholu. Práve tie sú dôvodom, prečo vás ráno bolí hlava po jeho konzumácii. Najhoršie je to po červenom víne alebo burbóne.

Čím tmavší, tým horšie

"Opica" nie je príjemná a je pritom úplne jedno, aký nápoj si vyberiete. Závažnosť bolesti hlavy po konzumácii alkoholu závisí však predovšetkým od toho, koľko ste toho vypili. Na druhej strane, existujú druhy alkoholu, po ktorých bolí hlava viac, píše sa na dailymail.co.uk.

„Teória hovorí, že čím tmavší nápoj, tým je to horšie,“ konštatovala doktorka Sally Adamsová, ktorá skúma účinky alkoholu na univerzite v Birminghame.

Ako vysvetlila, kongenéry sa pridávajú do alkoholických mokov počas fermentačného procesu, aby zlepšili chuť, vôňu a farbu nápoja. Napríklad burbón obsahuje 37-krát viac kongenérov ako vodka.

Hlavybôl aj zo siričitanov a histamínu

Teóriu potvrdzuje štúdia z roku 2010, z ktorej vyplynulo, že burbón môže skutočne vyvolať horšie bolesti ako vodka. Vedci z Brown University v Massachusetts požiadali účastníkov, aby pili vodku alebo burbón a neskôr sa ich opýtali, ako sa cítili ráno, keď sa prebrali. Skupina, ktorá pila tmavý alkohol, mala vážnejšie príznaky ako tá s vodkou.

Z ktorého ALKOHOLU je
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

„Pokiaľ ide o kongenéry, závažnosť opice s najväčšou pravdepodobnosťou ovplyvňuje metanol,“ myslí si Adamsová.

Keď v tele metabolizuje, rozkladá sa na formaldehyd a kyselinu mravčiu.

„Tie sú vysoko toxické a pravdepodobne prispievajú k vracaniu a búšeniu srdca, dodala.

Ďalším typom kongenéra, ktorý môže podľa nej zhoršiť opitosť, je histamín. Nachádza sa v syroch, mäse, rybách a fermentovaných potravinách, ako je kyslá kapusta, ale je aj v červenom víne. Predpokladá sa, že intolerancia je spôsobená nedostatkom enzýmu nazývaného diaminooxidáza. Môže spustiť bolesti hlavy, návaly horúčavy a dokonca aj črevné symptómy u tých, ktorí sú na ňu citliví. Rovnaké problémy spôsobujú aj siričitany. Tie sa nachádzajú vo väčšine vín buď prirodzene, alebo sú do nich umelo pridané.

„Pôsobia ako konzervačné činidlo a môžu tiež zhoršiť bolesť hlavy,“ poznamenala Adamsová.

Záleží od viacerých faktorov

Nie je žiadnym prekvapením, že čím viac alkoholu vypijete, tým horšia bude vaša "opica". Pivo ho ale obsahuje menej ako víno, či tvrdý alkohol. Spracovanie jednej jednotky alkoholu, teda 10 ml alebo 8 g čistého alkoholu, trvá priemernému dospelému asi hodinu.

Z ktorého ALKOHOLU je
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

„Ranné bolesti hlavy však ovplyvňuje viacero faktorov, napríklad aj to čo ste jedli, vaša genetická predispozícia, vek aj pohlavie,“ poznamenala odborníčka.

Má miešanie nápojov výhody?

Hovorí sa, že keď človek vypije pivo pred vínom bude sa cítiť dobre, ale keď víno pred pivom tak to bude mať opačný efekt. Výskum však ukazuje, že miešanie nápojov nepomáha znížiť príznaky opice. Potvrdila to aj štúdia Cambridgeskej univerzity z roku 2019, ktorej sa zúčastnilo 90 dospelých vo veku od 19 do 40 rokov. Dobrovoľníci, ktorí dostali dva a pol pol litra piva, po ktorom nasledovali štyri veľké poháre vína, mali rovnaké bolesti ako tí, ktorí nápoje konzumovali naopak. Hoci hladiny kongenérov môžu prispieť k bolestiam hlavy, doktorka Adamsová trvá na tom, že množstvo, ktoré vypijete, je najväčším dôvodom opice.

Následky

Od bolestí hlavy, nevoľnosti, závratov až po pocit vyčerpania. Alkohol je toxický a zakaždým, keď ho pijete, vaša pečeň sa ho snaží zbaviť. Látky vytvorené ako vedľajšie produkty tela, ktoré sa zbavujú alkoholu, stoja za bolesťami hlavy. Spôsobia zápal a dočasné zmeny v imunitnom systéme. Jednou z týchto látok je acetaldehyd, ktorý je čiastočne zodpovedný za pocit omámenia.

Dehydratácia je ďalšou veľkou príčinou "opice". Kvôli alkoholu budete totiž častejšie chodiť na záchod. Ak to však nevyrovnáte nealkoholickými tekutinami, môžete pociťovať závraty, točenie hlavy a únavu. Nedostatok spánku po prebdenej noci môže situáciu ešte zhoršiť, a to nielen preto, že ste šli spať neskoro. Alkohol narúša jeho kvalitu a vy sa nedokáže dôkladne vyspať a ráno sa cítite príšerne.

Viac o téme: AlkoholZdravieOpicaPrevenciaVianoce
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9