Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Prečo by sme mali konzumovať brokolicu každý tretí deň?

Brokolica je kráľovnou medzi zeleninou.
Brokolica je kráľovnou medzi zeleninou. (Zdroj: thinkstock.com)

Kráľovná medzi zeleninami! Svetovo uznávaní odborníci ju ospevujú do nebies a zaraďujú ju medzi najzdravšie potraviny na svete. Brokolicu by sme rozhodne nemali odmietať! Povedať, že nám môže vylepšiť zdravie, je veľmi slabé slovo.

Čím je výnimočná?

V oblasti výživy je skutočným pojmom a často sa prirovnáva k zelenej ruži. Brokolica ohuruje svojim účinkami, ktoré nie sú obmedzené len na posilnenie imunity. Pravidelná konzumácia tejto úžasnej zdravej zeleniny spôsobí znížené riziko vzniku akejkoľvek srdcovej choroby a zdravotných problémov, ako je diabetes typu 2 či niektoré typy rakoviny! Vďaka flavonoidom, ktoré možno považovať za superzložky, ukrytým v brokolici, je organizmus schopný jednoduchšie bojovať proti chorobám.

Konzumácia brokolice každý tretí deň posilní celý váš organizmus a imunitný systém. Znižuje zápaly v tele, zlepšuje a stimuluje funkciu celkového kardiovaskulárneho systému. Čo sa týka živín, 100 g brokolice obsahuje iba 28 kalórií a 3 g bielkovín. Táto zelenina obsahuje 67 % dennej odporúčanej dávky vitamínu C, 20 % vitamínu A a dokonca 11 % vitamínu K. Množstvo výživných látok robí z tejto zeleniny doslova superpotravinu, ktorá vykazuje veľmi silné protirakovinové vlastnosti - môže za to selén, tiamín, riboflavín, vápnik, železo, horčík, fosfor, draslík, vláknina, kyselina listová a mangán.


Prečo dať ruky preč od cesnaku?


Kľúčový prvok v boji proti zápalom

Taktiež v nej nájdeme veľké množstvá fenolových zlúčenín. Ide o antioxidanty, ktoré majú schopnosť znižovať riziko vzniku mozgovej mŕtvice, rakoviny, kardiovaskulárnych ochorení a iných zdravotných problémov. Sú kľúčovým prvkom v boji proti rôznym typom zápalov, ku ktorým by mohlo dôjsť v organizme. Fenoly sú bez chuti a stabilné, preto nemôžu byť zničené vysokými teplotami. Keď skonzumujeme tieto zlúčeniny, organizmus ich absorbuje a posiela do určitej časti tela alebo ich ukladá do pečene. Následne sa šíria do celého krvného riečišťa, čím sa znižujú zápaly tele s antioxidačnou aktivitou.

Ľudský organizmus nedokáže produkovať fenoly sám o sebe. Preto ich treba doplniť prostredníctvom potravín. Najlepšou voľbou je brokolica a tiež kel. Stačí, ak ich budete konzumovať každý tretí deň a môžete si byť istí, že svojmu telu zabezpečíte pravidelný prísun zdraviu prospešných látok.

Čítajte tiež: 15 trikov, ktoré vám zachránia život: Toto by ste mali rozhodne vedieť!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9