Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Kráľovská zelenina ukazuje svoju tvár: Temná stránka špargle!

Máte radi špargľu? Ak áno, toto by ste o nej mali vedieť!
Máte radi špargľu? Ak áno, toto by ste o nej mali vedieť! (Zdroj: thinkstock.com)

Špargľa je zelenina patrí do čeľade ľaliovitých, kde sa nachádza aj cibuľa, pór a cesnak. Konzumácia špargle ako súčasť stravy udržuje srdce zdravé, pretože neobsahuje žiadny tuk, žiadny cholesterol a veľmi málo sodíka.

Poskytuje mnoho základných vitamínov a minerálnych látok s malým množstvom kalórií – približne  20 kalórií na 150 gramov. Aj keď je dobrá pre zdravie, stravovanie špargle na dennej báze môže viesť k negatívnym vedľajším účinkom, ktoré, aj keď nie sú život ohrozujúce alebo vážne, môžu byť nepríjemné!

  • Spôsobuje plyny

Niektoré potraviny spôsobujú viac plynu než ostatné a medzi nich patrí práve šparľa. Obsahuje rafinózu, typ sacharidu, ktorý obsahuje cukry známe ako galaktóza, fruktóza a glukóza. Niektoré zvieratá majú schopnosť rozložiť tento komplexný cukor, ale ľudské vnútornosti nemajú na to potrebný enzým. Preto baktérie v črevách musia kvasiť jedlo, aby ho rozložili. Tento proces však vedie k tvorbe plynov - telo ich musí uvoľňovať prostredníctvom grgania alebo nadúvania. Konzumácia špargle na dennej báze spôsobuje prebytočný plyn, ktorý môže byť aj nepríjemný a trápny.

  • Páchnuci moč

Mnoho ľudí, ktorí jedia túto zeleninu, si môžu všimnúť štipľavý zápach moču počas 15 minút po jedle. Tento zápach dochádza v dôsledku špecifickej amino-derivátnej kyseliny obsahujúcej síru metionínu, ktorú telo vytvára po jej konzumácie. Nie každý však môže zaznamenať zmenu v pachu moči; vedci ešte zistili, či je to preto, že nie každý produkuje kyselinu, alebo preto, že nie každý ho môže cítiť. V oboch prípadoch genetické faktory zohrávajú úlohu v tom, či môžete cítiť zápach špargle v moči.

  • Alergie

Ak budete jesť veľa špargle denne, je nepravdepodobné, že by ste mali na ňu alergiu. Príznaky by ste totiž spozorovali hneď po konzumácii zeleniny, ako je žihľavka, ťažkosti s dýchaním a opuch okolo úst a pier. V prípade menšej alergie sa môže objaviť výtok z nosa, zápcha alebo iné neurčité príznaky. Ak máte nosové príznaky alebo menšie podráždenie pokožky a neviete prísť na príčinu, práve táto alergia môže byť na vine. Poraďte sa so svojím lekárom. 

Čítajte tiež: Pridajte kurkumu do citrónovej vody a pite každé ráno: Tieto zmeny vás zaskočia!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9