O tom, že avokádo patrí medzi najzdravší druh ovocia sme už písali niekoľkokrát. Jeho konzumácia prináša veľa zdravotných výhod, je plné živín a zároveň vynikajúcim zdrojom zdravých tukov. Väčšina ľudí po jeho rozpolení vyberie dužinu a kôstku zahodí. Ak je to aj váš prípad, vedzte, že robíte veľkú chybu.
Kôstka totiž obsahuje viac živín, ako samotné avokádo. Podľa odborníkov sa totiž viac ako 70 percent antioxidantov nachádza práve v jadre. Kôstka obsahuje aj veľké množstvo polyfenolov, ktoré sa nachádzajú napríklad v zelenom čaji. Vedeli ste, že jedno avokádové jadierko obsahuje viac rozpustnej vlákniny ako iné jedlá? Ľudia v Južnej Amerike ho používajú na liečbu úplavice a gastro problémov. Znižuje zápal, zabraňuje vzniku žalúdočných vredov, zmierňuje zápchu. Je plný flavonolu. Ide o extrémne silný antioxidant, ktorý môže redukovať rast nádorov.
Jadro avokáda je plné vlákniny, ktorá vás zasýti, poskytne pocit plnosti a pomôže udržať normálnu váhu. Je elixírom pre pleť, tá vyzerá zdravšie aj vy budete cítiť ako sa vaša pokožka napne. Zníži hladinu cholesterolu a cukru. Konzumáciou môžete predísť kardiovaskulárnym problémom ako je mŕtvica, či infarkt. Má pozitívny vplyv na imunitný systém, ten keď je silný, ľudské telo môže bojovať s infekciami a chorobami.
Po sladkej stopke a cvičení neschudnute: Takto sa nevedomky pripravujete o ploché bruško!
Ako použiť kôstku?
Možno sa vám to bude zdať zložité, no jadro avokáda nie je až tak tvrdé ako napríklad kôstka čerešne. Vyberte ju zo škrupinky a prekrojte ju ostrým nožom. Pokrájajte na menšie kúsky, môžete rozomlieť v mixéry na prášok. Odporúčame pridať do smoothie.
Pripravte si chutné smoothie:
- Šálka vody
- Jeden zrelý banán
- 2 hrste čerstvého špenátu
- ½ jablka
- 1 avokádo
- Drť z kôstky avokáda
- Kúsok zázvoru
- Šťava z pol citróna
Čítajte tiež: Môžeme zo sprchy ochorieť?