Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Odborníci NESÚHLASIA s jedným z najväčších kávových MÝTOV: Na nápoj sa už budete pozerať INAK!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Jeden veľký omyl! Aspoň to tvrdia vedci z Melbourne, ktorí zistili o obľúbenom kofeínovom nápoje jeden prekvapivý fakt. Pacienti so srdcovými problémami ho nemusia odmietať!

Dlhší život

Vychutnanie si rannej šálky kávy by podľa nového výskumu melbournských kardiológov mohlo viesť k dlhšiemu a zdravšiemu životu. Štúdia z Alfred Hospital and Baker Heart Institute, ktorá skúmala viac ako 380 000 ľudí a trvala viac ako 10 rokov, odhalila, že pravidelné pitie kávy súvisí s dlhším životom a nižším rizikom srdcových chorôb a nebezpečných poruchami srdcových rytmov, ako sa píše na news.com.au.

Čítajte tiež: Tento VEK je kľúčový: Ak máte vtedy CHOLESTEROL v norme, ZACHRÁNITE sa pred Alzheimerom!

Hoci bola zohľadnená aj fyzická aktivita a iné faktory životného štýlu, pravidelní pijani čierneho moku mali stále lepšie zdravotné výsledky. Pri výbere kávy bez kofeínu pred nápojom s touto látkou sa nezistili žiadne kardiovaskulárne výhody.

Káva aj pre tých so srdcovými chorobami

Vedúci elektrofyziológie v Alfred Hospital profesor Peter Kistler dodal, že pitie kávy je „určite dobrá vec“!

"Zistili sme, že pravidelní pijani kávy, najmä okolo dvoch až troch šálok denne, mali celkové zlepšenie v prežívaní a znížení srdcových chorôb," povedal Prof. Kistler.

To zahŕňalo aj problémy so srdcovým rytmom, o ktorých sa bežne predpokladá, že ich spúšťa pitie kávy.

Odborníci NESÚHLASIA s jedným
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

„Pozreli sme sa na prieskum. Asi 80 percent lekárov hovorí ľuďom s fibriláciou predsiení, aby prestali piť kávu. Avšak neexistujú žiadne lekárske dôkazy, ktoré by to podporovali,“ upozornil odborník. "Ak cítite, že sa sa vám pri pití kávy doslova chveje srdce, potom tento nápoj nie je pre vás, no všeobecne platí, že ľuďom s fibriláciou predsiení by sa nemalo hovoriť, aby prestali piť kávu."

Povedal, že podobné výhody majú aj ostatní ľudia, ktorí majú prevládajúce srdcové choroby. Profesor Kistler vysvetlil, čím to je, že je pitie kávy pre nás také dobré a aké má výhody! 

„Káva má až 100 biologicky aktívnych zlúčenín. Nie je to však len o kofeíne. Niektoré z nich majú protizápalové účinky, antioxidačné účinky, zlepšujú rýchlosť metabolizmu a znižujú vstrebávanie tukov,“ tvrdí špecialista.

Zdá sa však, že sila kávy je obmedzená! Štúdia totiž nezistila žiadne ďalšie výhody, ak počeť šálok denne prekročí číslo 5.  

Viac o téme: KávaSrdceZdravieKofeín
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9