Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

13 jednoduchých krokov na zníženie vysokého cholesterolu: Nielen po Veľkej Noci!

(Zdroj: GettyImages)

Vysoký cholesterol je postrachom dnešnej doby. Našťastie, konzumácia tých správnych potravín je jedným z najefektívnejších spôsobov, ako ho znížiť a udržať jeho zdravú hladinu. Ktoré treba zaradiť do jedálnička?

Zvýšené hladiny cholesterolu sú spoločným problémom mnohých ľudí, vzhľadom na jeho negatívny vplyv na zdravie srdca a zvýšené riziko kardiovaskulárnych ochorení. A keďže viac ako 50 percent obyvateľstva sveta trpí týmto problémom, niet divu, prečo toľkí hľadajú prirodzené spôsoby, ako ho znížiť, uvádza sa na eatthis.com. A pritom na to stačí úprava jedálnička. Čo by ste mali jesť, aby sa jeho hladina upravila a bola v norme?

1. Strukoviny

Strukoviny ako sú šošovica či cícer, sú nielen všestranné a výživné zložky zdravej výživy, ale zohrávajú významnú úlohu aj pri riadení a podpore zdravých hladín cholesterolu. Je to vďaka obsahu rozpustnej vlákniny. Tá sa naviaže s jeho časticami v tráviacom systéme a odstráni ich z tela skôr, ako môžu cirkulovať v krvi.

2. Huby

Huby, známe najmä svojou jedinečnou chuťou a nutričnou hodnotou, tiež zohrávajú významnú úlohu pri riadení hladiny cholesterolu. Obsahujú zmes účinných zlúčenín, ako sú beta-glukány a chitín, ktoré prispievajú k jeho zníženiu.

3. Makadamové orechy

Makadamové orechy sú známe pre svoju bohatú, maslovitú chuť, ako aj pre ich úlohu pri podpore zdravia srdca. Sú plné mononenasýtených tukov, podobných tým, ktoré sa nachádzajú v olivovom oleji, ktorý je známy svojimi účinkami na zníženie cholesterolu. Sú tiež dobrým zdrojom antioxidantov, vlákniny a fytosterolov, ktoré prispievajú k celkovému zdraviu srdca.

  

4. Sušené slivky

Sušené slivky sú oveľa viac ako len liek, ktorý vám pomôže ísť na záchod. Sú zdrojom vlákniny a mnohých živín, ktoré podporujú zdravie srdca. Ich konzumácia sa spája so zlepšením hladín cholesterolu u starších dospelých. Obsahujú aj rozpustnú vlákninu, o ktorej bolo nezávisle preukázané, že upravuje jeho hladinu.

5. Ovos

Ovos je bohatý na beta-glukán, účinný prostriedok na znižovanie cholesterolu. Pri konzumácii vytvára v čreve gélovitú látku, ktorá sa viaže na žlčové kyseliny, ktoré sú na neho bohaté a zabraňuje jeho vstrebávaniu do krvného obehu. Vďaka tomuto procesu sa zlepšuje aj trávenie.

6. Avokádo

Avokádo je obľúbeným ovocím, ktoré dodáva telu zdravé tuky a jeho jedenie prospieva zdraviu srdca. Tí, čo ho začali konzumovať ako súčasť diéty, zaznamenali zvýšené hladiny antioxidantov v krvi a zníženie cholesterolu.

7. Cesnak

Cesnak nie je len kulinárskym pokladom. Roky je oslavovaný pre svoje zdravotné benefity, z ktorých jedným je jeho potenciál znížiť hladinu cholesterolu. Predpokladá sa, že aktívne zlúčeniny v cesnaku, ako je alicín, sú zodpovedné za tieto liečivé účinky.

8. Bambusové výhonky

Začlenenie bambusových výhonkov do jedálnička môže byť účinnou stratégiou na riadenie hladiny cholesterolu. Tieto výhonky majú nielen nízky obsah kalórií, ale sú tiež bohaté na vlákninu, ktorá je kľúčovou zložkou kardiovaskulárneho zdravia. Vláknina v bambusových výhonkoch sa viaže s cholesterolom v tráviacom systéme, pomáha pri jeho vylučovaní a tým prispieva k znižovaniu jeho hladiny v tele.

9. Margarín s rastlinnými stanolmi

Margarín s rastlinnými stanolmi je typ nátierky navrhnutý tak, aby pomáhal znižovať hladinu cholesterolu, vďaka čomu je zdraviu prospešnou alternatívou k tradičnému maslu. Rastlinné stanoly sú prírodné látky extrahované z rastlín, ktoré môžu blokovať vstrebávanie cholesterolu v tráviacom systéme.

10. Mastná ryba

Konzumácia mastných rýb, ako sú sardinky a makrela prospieva k zníženiu cholesterolu. Omega 3 mastné kyseliny, ktoré sa v nich nachádzajú, hrajú kľúčovú úlohu pri znižovaní hladín triglyceridov v krvnom obehu, čo je typ tuku, ktorý môže prispieť k riziku srdcových chorôb.

11. Jačmeň

Jačmeň je všestranné obilné zrno s bohatou, orieškovou chuťou. Patrí medzi jedno z najstarších obilnín, ktoré sa datuje od starovekých civilizácií a používa sa v rôznych jedlách, od chleba a polievok až po dusené mäso či šaláty. Je významným zdrojom vlákniny, vitamínov a minerálov, obzvlášť prospešný pre zdravie srdca, trávenie a pre udržanie vyváženej stravy. Beta-glukán v jačmeni je typ rozpustnej vlákniny, ktorá sa zameriava na zníženie cholesterolu.

12. Jablká

Jablká sú oslavované pre svoje schopnosti znižovať cholesterol, predovšetkým kvôli vysokému obsahu rozpustnej vlákniny. Tá vzájomne pôsobí s tráviacim traktom, viaže sa s vodou a vytvára gélovitú látku, ktorá zachytáva cholesterol a zabraňuje jeho vstrebávaniu do krvného obehu. Okrem toho jablká obsahujú polyfenoly, ktoré tiež zohrávajú úlohu pri podpore zdravia srdca tým, že znižujú krvný tlak a znižujú zápal.

13. Čučoriedky

Čučoriedky sú vďaka vysokému obsahu rozpustnej vlákniny a antioxidantov známe ako potravina, ktorá znižuje hladinu cholesterolu. Okrem toho sa ukázalo, že antokyány, ktoré dodávajú čučoriedkam ich žiarivú farbu, zabraňujú oxidácii cholesterolu a jeho hromadeniu v stenách tepien.

 

Viac o téme: SrdceCholesterolVysoky cholesterolKardiovaskularne ochorenia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9