Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Kurkumová šťava nabitá zdravím: Zatočí s Alzheimerom aj bolestivými kĺbmi

(Zdroj: GettyImages)

Pomáha pri trávení, je nabitá antioxidantmi, znižuje cholesterol, chráni srdce aj mozog. Aj pre tieto vlastnosti sa kurkuma považuje za najzdravšie korenie na svete. Šťava z nej má aj iné zdravotné benefity.

Kurkumový nápoj je účinný v boji proti chorobám, ako je artritída, spomaľuje tiež postup Alzheimerovej choroby. Je to vďaka jej protizápalovým vlastnostiam, píše sa na steptohealth.com. Kurkuma je základnou zložkou v indickej kultúre, ako aj v iných ázijských krajinách. Okrem jej použitia v kuchyni je známa aj v prírodnej alternatívnej medicíne. Kurkumová šťava údajne obsahuje viac ako 300 druhov antioxidantov spolu s mnohými ďalšími živinami. Čo by ste o nej mali vedieť?

Šťava z kurkumy na rôzne choroby

- Kurkuma má antioxidačné a protizápalové vlastnosti, ktoré znižujú bolesť pri artritíde.

- Zaberá tiež na reumatoidnú artritídu a osteoartritídu.

- Pôsobí ako prírodný antikarcinogén.

- Zabraňuje šíreniu rakovinových buniek.

- Odstraňuje voľné radikály, čím minimalizuje poškodenie bunkových membrán.

Proti Alzheimerovej chorobe

Šťava z kurkumy spomaľuje postup Alzheimerovej choroby. Ako všetci vieme, táto hrozná choroba spôsobuje postupnú stratu pamäti. Jeho protizápalové vlastnosti mu umožňujú blokovať enzýmy COX-2, ktoré sú zodpovedné za zápaly nervov. Napomáha tiež lepšiemu toku kyslíka do mozgu.

Pre diabetikov

Tento nápoj reguluje hladinu cukru v krvi, čo z nej robí dobrý liek pre tých, ktorí trpia cukrovkou.

Iné benefity

Kurkuma je veľmi účinná pri liečbe žalúdočnej kyseliny, chráni pred prebytočnými toxínmi, bojuje proti psoriáze, hojí poškodenú pokožku a lieči depresiu. Je tiež dobrá v boji so starnutím, zlepšuje zdravie pečene.

Ako ju užívať?

Kurkuma sa môže konzumovať ako prášok alebo ako šťava. Môžete ju pridať do polievky, čaju, smoothies, mlieka, prívarku a dezertov.

Príprava šťavy z kurkumy

Ingrediencie

- 12 cm koreňa kurkumy

- 5 olúpaných tamarindov

- 2 šálky vody

- šťava z 2 citrónov

- 2 lyžičky medu

- nádoby

- sitko

- nádoba s vekom

 

Najprv ošúpte kurkumu. Budete potrebovať rukavice, pretože vaše ruky môžu zožltnúť. Potom očistite tamarindy. Tieto dve ingrediencie varte zvlášť. Po uvarení ich spojte s trochou vody. Vytlačte dva citróny a primiešajte ich k zmesi. Pridajte trochu medu na osladenie. Prelejte do pohára a uložte do chladničky aspoň na tri alebo štyri dni. Šťavu pridávajte do kokteilov, polievok, či omáčok.

Niektoré vedľajšie účinky

Pitie trochu šťavy z kurkumy každé ráno je dobré pre každého. Niektoré jej vlastnosti však môžu podráždiť žalúdok. Pite ju s mierou, pretože nadmerná konzumácia môže spôsobiť žalúdočné vredy. Pacienti, ktorí trpia pankreatickými kameňmi, by sa mali kurkume vyhnúť okrem iného aj kvôli jej antikoagulačným účinkom.

 

Viac o téme: KurkumaKurkumovy napoj
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9