Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

POTRAVINY, vďaka ktorým už nikdy nechytíte CIGARETU do ruky: Prejedzte sa k ABSTINENCII!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Vedeli ste o tom, že niektoré potraviny môžu pomôcť znížiť túžbu po nikotíne? Taktiež sa vďaka nim zbavíte návyku od fajčenia tým, že znepríjemnia chuť cigariet.

Oplatí sa staviť na jedlá s pozitívnym vplyvom na odvykanie od tabaku a nikotínu. Nič tým nestratíte, ak to vyskúšate, ba práve naopak! Viaceré odborné štúdie potvrdzujú ich účinky, takže je viac než pravdepodobné, že budú spojencom v boji proti tejto neresti. 

Čierne korenie

Malá štúdia z roku 2013 zistila, že aromaterapia s použitím esenciálneho oleja z čierneho korenia môže pomôcť pri odvykaní od tabaku, ako sa píše na medicalnewstoday.com. Zakaždým, keď účastníci štúdie zatúžili po nikotíne, si dali jednu kvapku esenciálneho oleja z čierneho korenia na vreckovku a 2 minúty vdychovali výpary. Uviedli, že to znížilo ich túžbu po nikotíne.

Podľa staršieho výskumu, vdychovanie pár kvapiek esenciálneho oleja z čierneho korenia výrazne znížilo chuť na cigaretu a nikotín v porovnaní s kontrolnou skupinou.

Čierne korenie môže mať vlastnosti zlepšujúce náladu znížením oxidačného stresu v časti mozgu súvisiaceho s emóciami. To môže pomôcť znížiť úzkosť súvisiacu s abstinenčným syndrómom. Čierne korenie môže mať tiež antioxidačné, protirakovinové a protizápalové účinky.

Ovocie a zelenina

Podľa prieskumu z roku 2007 fajčiari uviedli, že niektoré jedlá a nápoje zhoršujú chuť cigariet. Najčastejšie uvádzané látky boli napr. ovocie, zelenina a mliečne výrobky. Nekofeínové nápoje môžu tiež zhoršiť chuť cigariet.

POTRAVINY, vďaka ktorým už
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Fajčenie znižuje vstrebávanie vápnika a vitamínu D v tele a zároveň zvyšuje potrebu vitamínu C v tele. Konzumácia ovocia a zeleniny môže pomôcť telu absorbovať tieto živiny.

Národný onkologický inštitút tiež odporúča, aby sa človek rozptyľoval a zamestnal si ruky tým, že bude jesť zdravé potraviny. Môžu to byť tyčinky z mrkvy alebo zeleru, hrozno, orechy alebo bobule.

Ženšeň

Niektorí odporúčajú ženšen alebo ženšenový čaj ako pomôcku pri odvykaní od nikotínu, hoci neexistuje veľa dôkazov, ktoré by potvrdili účinky. Zatiaľ sa možno spoliehať na štúdiu na zvieratách z roku 2022, ktorá zistila, že extrakt z kórejského červeného ženšenu pomohol blokovať návykové správanie hlodavcov vyvolané drogami. Môže to byť z toho dôvodu, že zložka ženšenu nazývaná saponíny môže pomôcť zabrániť uvoľňovaniu dopamínu z nikotínu. Tým sa zablokuje cyklus odmien a závislosti, ktorú môže nikotín spôsobiť.

Tieto metódy sa však ešte musia otestovať na abstinenčný stav nikotínu u ľudí. Ľudský výskum je potrebný na pochopenie účinku ženšenu na závislosť od nikotínu.

Ďalšie tipy na odvykanie od nikotínu

  • majte po ruke žuvačku, mätu alebo tvrdé cukríky
  • vyhýbajte sa alkoholu a kofeínu, pretože môžu zvýšiť chuť do jedla a na cigaretu, namiesto toho sa rozhodnite pre vodu, ovocné šťavy alebo športové nápoje
  • vyskúšajte tyčinky z mrkvy alebo zeleru, lízatka bez cukru, špáradlo, slamku alebo škoricu, ak chcete držať niečo v ruke alebo mať niečo v ústach
  • vyčistite si zuby, keď dostanete chuť na cigaretu
  • jedzte menšie jedlá počas dňa namiesto jedného až dvoch veľkých porcií pokrmov, aby ste pomohli vyrovnať hladinu cukru v krvi a znížili chuť do jedla
  • pravidelne cvičte, zdvihne vám to náladu a zníži stres
  • trávte čo najviac času na nefajčiarskych miestach a s ľuďmi, ktorí nefajčia
Viac o téme: PotravinyJedloFajčenie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9