Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Zámena celiakie s citlivosťou na obilniny: Poznáte príznaky oboch týchto ochorení?

Citlivosť na obilniny u neceliatikov je tiež ochorením.
Citlivosť na obilniny u neceliatikov je tiež ochorením. (Zdroj: thinkstock.com)

Ľudia, ktorí po konzumácii obilnín pociťujú nevoľnosť, no netrpia celiakiou, majú taktiež ochorenie imunitného systému. Vyplýva to zo štúdie amerických a talianskych vedcov, podľa ktorých ľudia citliví na obilniny zažívajú biologicky opodstatnené reakcie na lepok nachádzajúci sa v pšenici, žite a jačmeni.

"Rovnaká" choroba no s odlišnými príznakmi 

Ich príznaky sa však pritom líšia od tých, s ktorými sa stretávajú celiatici.

Odborníci na čele s Petrom Greenom z Columbia University Medical Center porovnali vzorky krvi 80 ľudí, u ktorých sa prejavuje neznášanlivosť na obilniny, 40 pacientov trpiacich celiakiou a 40 zdravých ľudí, pričom zistili, že podobne ako u celiatikov, aj u ľudí citlivých na obilniny dochádza k porušeniu tenkého čreva

Z analýzy však vyplynulo, že ide o odlišné porušenie, pričom neceliatici citliví na lepok mali v krvi iný typ protilátok a reakcia ich imunitného systému sa líšila od tej u celiatikov. 

Celiakia vs citlivosť 

Podľa výsledkov zverejnených v odbornom časopise Gut, je možné u ľudí s citlivosťou na obilniny pozorovať identifikovateľné a merateľné príznaky, ktoré sa nezhodujú so symptómami celiakie.

Ako však Green priblížil, bolo veľmi náročné bližšie zaradiť skupinu ľudí, ktorí hlásia tráviace ťažkosti spôsobené obilninami, keďže na rozdiel od celiatikov nie je u nich možné zistiť prítomnosť ochorenia výlučne prostredníctvom krvných testov a biopsie.

"Okrem toho, že uvádzali nevoľnosť, keď jedia pšenicu, sme nemali žiadne biomarkery alebo niečo, čo by naznačovalo istý proces choroby," vysvetlil.

Ďalším krokom by teda malo byť skúmanie fungovania ich tenkých čriev.

"Naskytla sa nám možnosť vytvoriť test. Potom by sme dokázali jednotlivé osoby kategorizovať a vhodne s nimi zaobchádzať," dodal Green, ktorý v Columbia University Medical Center vedie centrum výskumu celiakie. 

Čítajte tiež: Dodržujte toto pravidlo a zjedzte hocičo: Je nová diéta iba výmysel alebo skutočne funguje? 

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9