Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Blížia sa najkrajšie sviatky v roku: S týmito radami nebudete nikdy v strese!

Plánujete vianočné sviatky dopredu alebo to nechávate na poslednú chvíľu? Mali by ste vedieť, že plány vás uchránia od stresu.
Plánujete vianočné sviatky dopredu alebo to nechávate na poslednú chvíľu? Mali by ste vedieť, že plány vás uchránia od stresu. (Zdroj: thinkstock.com)

Na Vianoce sa treba pripraviť v dostatočnom časovom predstihu, aby boli sviatkami radosti a bez zbytočného stresu, radí psychologička Sylvia Dančiaková.

Zároveň pripomína, aby ľudia venovali aspoň jeden novembrový podvečer k utvoreniu si realistickej predstavy, ako by chceli Vianoce prežiť.

Psychologička odporúča vytvoriť si konkrétny obraz s kým, kedy a kde chcú ľudia Vianoce tráviť. Taktiež, ako bude vyzerať ich výzdoba, menu, ako sa chcú baviť a aké dary plánujú nakúpiť.

"Ideálne je všetko si zapísať, spolu s časovým harmonogramom plnenia," povedala Dančiaková.

Ako tvrdí, dôležité je rozhodnúť sa, čo dokáže zabezpečiť človek sám a s čím potrebuje pomoc.

"Niektoré činnosti robíme radi a s ľahkosťou, tie, ktoré medzi ne nepatria, by sme nemali robiť sami," podotkla.

Ako ukázal medzinárodný prieskum spoločnosti v 26 krajinách Európy a USA, väčšinu vianočných príprav majú na pleciach ženy. Všetci z 20.800 opýtaných ľudí vo veku 18 – 65 rokov sa zhodli, že počas Vianoc sa tešia na stretnutie s blízkymi, dobré jedlo a darčeky. 

O teplo rodinného krbu sa starajú najmä ženy 

Prieskum potvrdil, že predovšetkým ženy sa starajú o to, aby boli vianočné sviatky pre všetkých nezabudnuteľným zážitkom.

"Až 60 percent z opýtaných žien uviedlo, že pripravujú stretnutia pri stromčeku, 75 percent žien nakupuje darčeky a 78 percent žien sa stará o vianočnú výzdobu. Až 46 percent všetkých žien odpovedalo na otázku, či im Vianoce prinášajú stres – áno," informovala TASR projektová manažérka Eva Fúriková.

Napriek tomu, že tieto sviatky označujú za najkrajšie v roku, až 66 percent žien a 46 percent mužov zo Slovenska vníma ich prípravu ako stresujúcu. Slovákov pri príprave na vianočné sviatky najviac stresuje príprava (52 percent opýtaných), práca navyše a málo času (45 percent respondentov). 

Čítajte tiež: 10 prekvapivých faktov o kýchaní: Toto všetko o ňom zrejme neviete!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9