(Zdroj: thinkstock.com)
Mastné mäso či slanina sú nezdravé potraviny, o ktorým vieme, že obsahujú veľa tuku. Bohužiaľ, túto zložku nájdeme aj tam, kde by sme to najmenej čakali. Ako obmedziť príjem skrytého tuku?
- Nenatierajte si na chlieb a pečivo maslo, plnotučný margarín alebo tavený syr – alebo aspoň nie tak nahrubo, že vám chlieb vždy spadne natretou stranou na zem
- Nekozumujte vyprážané, fritované a v tuku pečené potraviny.
- Nekonzumujte alebo vo svojom jedálnom lístku výrazne obmedzte údeniny, mäsové konzervy, tučné mliečne výrobky, polotovary a mrazené jedlá, ktoré obsahujú veľké množstvo syra, smotany, plnotučného sušeného mlieka, vajíčka a sušené vajíčka.
- Nejedzte medzi jedlami sladkosti s obsahom tuku: napolitánky, dobošky, „čokoládové“ a krémové tyčinky, nekvalitné mliečne čokolády, keksy z bielej múky, koláče z lístkového a lineckého cesta a pod.
- Prestaňte piecť koláče a zákusky plnené tukom a nadstavovaným krémom – vymeňte svoje staré recepty za modernejšie a zdravšie.
- Zmeňte niektoré stereotypy pri varení: používajte menej tuku do receptov, pri varení ryže a cestovín nepoužívajte žiadny tuk, namiesto mastenia plechu použite kvalitný papier na pečenie, namiesto eidamu a podobných tvrdých syrov použite parmezán (na jeho výraznejšiu chuť stačí použiť menšie množstvo) a pod.
- Nekupujte a nepoužívajte pochutiny typu: majonéza, tatárska omáčka, omáčky a dressingy na vaječnom alebo smotanovom základe.
- Odúčajte sa túžbe po vyprážanom, fritovanom, premastenom a presolenom jedle – život má oveľa viac chutí a je najvyšší čas, aby ste ich začali objavovať