Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Liečivé tajomstvo starých mám: Najlepší balzam na boľavé hrdlo rastie úplne všade

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

Keď vás chytí bolesť hrdla či kašeľ, jednoducho zájdete do prvej najbližšej lekárne. Naši predkovia však takéto možnosti nemali a pomoc hľadali v prírode. Ale ani oni nemuseli chodiť ďaleko, lebo účinný všeliek rástol takmer za každým domom - skorocel kopijovitý.

Napriek tomu, že rastie skoro v každej záhrade, mnohí ľudia mu nevenujú pozornosť. Skorocel kopijovitý v minulosti hojne zbierali najmä bylinkári a liečitelia. Napohľad obyčajná rastlina s tmavozelenými listami, ktorá kvitne od apríla do augusta, pomáha pri plejáde zdravotných problémov.

Čítajte viac: Pripomína obyčajný bodliak, jej účinky sú takmer zázračné: Legendárny všeliek z hôr

Extrakt zo skorocelu je známym ľudovým liečivom zapáleného hrdla a obzvlášť účinný je pri faryngitíde – zápale hltanu. Uľavuje hlavne pri suchom a dráždivom kašli. Pomocou skorocelových obkladov sa však kedysi liečili aj kožné problémy rôzneho druhu (napríklad rany či popáleniny). Rastlina má silné protizápalové, ale aj imunostimulačné účinky a výskumy dokonca naznačujú, že by mohla potláčať aj šírenie salmonely, stafylokokov a iných nebezpečných baktérií, uvádza Phytology.org.uk.

Ak nevyužijete čerstvo natrhané listy skorocelu hneď, môžete z nich vylisovať extrakt alebo ich vysušiť a uskladniť. Nezbierajte však listy v blízkosti ciest alebo v mestách, kde by mohli byť kontaminované exhalátmi či inými jedovatými látkami.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (3)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Pripravte si vlastný liečivý olej!

Zo skorocelu si tiež doma môžete pripraviť liečivý olej. Stačí, ak sušené kúsky skorocelových listov ponoríte do nádobky s olivovým olejom a necháte ich v nej dva týždne lúhovať. Potom listy vyberte a olej môžete využívať na lokálne ošetrenie drobných zápalov, napríklad vyrážok. Niektorým ľuďom sa však takýto olej osvedčil aj ako skvelý balzam na popraskané pery či prvá pomoc pri ekzémoch a dermatitíde.

V prípade, že si zo skorocelu pripravujete čaj, na jednu šálku vám bude stačiť len polovica čajovej lyžičky sušených listov a za deň by ste nemali vypiť viac než tri šálky, upozorňuje portál Welcomevita.com.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (3)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

 

 

Viac o téme: KašeľBolesť hrdlaSkorocel kopijovitý
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9