Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Obľubujete živý vianočný stromček? O tomto by ste rozhodne mali vedieť!

Pozor na nástrahy, ktoré vás čakajú pri živom vianočnom stromčeku! Zobraziť galériu (2)
Pozor na nástrahy, ktoré vás čakajú pri živom vianočnom stromčeku! (Zdroj: thinkstock.com)

Každý rok s príchodom Vianoc zaplňujú ambulancie u alergológov desiatky ľudí, ktorých trápi únava, malátnosť, nespavosť, kýchanie a slzenie očí. Ako je to možné? Môže za to symbol Vianoc - vianočný stromček!

Niektorí zháňajú vianočný stromček už v predstihu, preto už možno vidieť Tento, na prvý pohľad neškodný symbol Vianoc, ktorý nesmie chýbať v každej domácnosti a, ktorý rozžiari miestnosť však má svoju temnú stránku. Platí to v prípade živého vianočného stromčeku.

Čo môže vyvolať?

Škriabanie v hrdle, dýchavičnosť, kašeľ, slzenie očí, výtok z nosa či únava! Tieto nepríjemné symptómy môže vyvolať vianočný stromček! Môže za to ihličie a kôra, ktoré sú často pokryté plesňami. Keďže počas zimy máme stále zapnuté radiátory a zvykneme kúriť, v takomto teplom prostredí začnú plesne produkovať spory, ktoré sú zodpovedné za uvedené nepríjemné príznaky. Preto mnohí čelia tomuto zdravotnému problému namiesto toho, aby si užívali pokoj počas vianočných sviatkov.

Plesne sa množia predovšetkým pri skladovaní narezaných stromov, ktoré sa na plantážach pred prevozom balia do umelohmotných sietí a skladujú sa v kopách. Tak vznikajú ideálne podmienky pre rozvoj plesní a húb.

Viac ako polovica stromčekov s plesňami

Alergológovia nazývajú tento zdravotný stav s prejavmi alergie v období Vianoc ako „syndróm vianočného stromčeka“. Nejde pritom len o ojedinelý prípad, analýzy ukazujú, že viac ako polovica vianočných stromčekov je zamorená plesňami. Potvrdil to Dr. Lawrence Kurlandsky z New Yorku, ktorý skúmal plesnivosť vianočných stromčekov a ich vplyv na dýchacie cesty u alergikov. Zistil, že až 70 percent z nich môžu spôsobiť nepríjemné príznaky. U niektorých dokonca môžu viesť k dlhodobým problémom, ako je zápal priedušiek a zápal pľúc.

Ako to vyriešiť?

  • Ak si neviete predstaviť najkrajšie sviatky v roku bez vône živého stromčeka, poriadne ho osprchujte vonku hneď po tom, čo si ho kúpite. Nechajte uschnúť a takto pripravený strom si môžete priniesť domov.  
  • Vyhoďte stromček hneď po Vianociach. Vzhľadom k tomu, že spóry plesní sa môžu hromadiť v kôre stromčeku, ktorý máte v dome či byte, zvážte, či sa ho nechcete zbaviť už 27. decembra.
  • Vyčistite vzduch. Dajte do miestnosti so stromčekom čističku vzduchu, ktorá účinne odstraňuje nečistoty zo vzduchu, vrátane alergénov a tým chráni vaše dýchacie cesty.
  • Dajte prednosť umelému stromčeku. Ten nebude spôsobovať alergické reakcie, no pred jeho ozdobením ho nezabudnite vyčistiť od prachu!

Čítajte tiež: Aby ste na Vianoce neskončili s pokazeným žalúdkom: Takto jablká udržíte čerstvé! 

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9