Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Vyzeráte STARŠIE na svoj VEK? Odborníci varujú, takto sa to ODRAZÍ na vašom TELE

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Ak vyzeráte staršie ako vaši rovesníci, môže to byť dôvod na obavy. Vnímaný vek totiž môže podľa najnovších výsledkov štúdie odrážať vnútorné starnutie!

Vedci varujú, že by to mohlo byť znamenie väčšieho ohrozenia chorobami, ktoré súvisia s vekom, ako je osteoporóza, strata sluchu a šedý zákal, ako sa píše na dailymail.co.uk. Tvrdia to na základe výskumu, ktorí zrealizovali akademici v Holandsku. Uhádli vek približne 2 700 ľuďom vo veku 50 až 90 rokov len na základe obrázkov ich tvárí, pričom sa ich vypytovali na zdravotné problémy, ktoré majú. Výsledky boli zverejnené v časopise British Journal of Dermatology.

Mladší výzor, lepší stav orgánov 

Výsledky ukázali, že účastníci, ktorí vyzerali o päť rokov mladšie ako ich skutočný vek, mali lepšie schopnosti myslenia. Tiež mali až o štvrtinu menšiu pravdepodobnosť, že budú trpieť zdravotnými ťažkosťami, ako je šedý zákal.

„Inými slovami, ak vyzeráte mladšie ako ste, potom sa to pravdepodobne odrazí na zdraví vašich orgánových systémov, tela a mysle,“ upozorňuje vedúca autorka a profesorka Tamar Nijstenová z Erasmus University Medical Center v Rotterdame. "Špecificky sme skúmali súvislosť medzi mladistvým vzhľadom a rôznymi bežnými zdravotnými problémami spojenými s vekom a zistili sme, že mladší výzor súvisí s nižšími mierami systémovými starnutia."

Profesorka zároveň dodala, že nejde o definitívne tvrdenie. Na druhej strane, ide o doteraz najlepšiu štúdiu poskytujúcu dôkazy, že vnímaný vek odráža aj vnútorné starnutie.

"Štúdia jasne ukazuje, že sa niečo deje, pravdepodobne na biologickej úrovni a mimo bežných faktorov životného štýlu, ako je vystavenie UV žiareniu alebo fajčenie," vysvetľuje odborníčka. 

Vyzeráte STARŠIE na svoj
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Menšia šanca na osteoporózu a chorobu pľúc

Výskumníci zhromaždili obrázky - urobené spredu a zboku - 2 679 ľudí, ktorí nemali na sebe žiadny make-up ani šperky. Účastníci mali v priemere 66 rokov. Nezávislý panel 27 ľudí potom odhadol vek každého iba na základe ich vzhľadu. Každému dobrovoľníkovi bolo pridelené skóre vnímaného veku, vypočítané ako rozdiel medzi jeho skutočným a jeho odhadovaným vekom. Napríklad, ak si niekto myslel, že bude vyzerať o sedem rokov mladšie, ako jeho biologický vek, bude mať skóre sedem. Čím vyššie skóre, tým mladšie človek vyzerá.

Po odhade veku a výpočte skóre experti zhodnotili ich životný štýl a zdravotné údaje, ako je ich hmotnosť, fajčenie a zdravotný stav. Zistenia odhalili, že skupiny ľudí, ktoré vyzerali o päť rokov mladšie ako ich vek, mali lepšie výsledky v kognitívnych testoch. Mali tiež o 15 percent menšiu pravdepodobnosť, že bude trpieť chronickou obštrukčnou chorobou pľúc – pľúcnymi ochoreniami, ktoré spôsobujú ťažkosti s dýchaním – a o 24 percent menej budú ohrození osteoporózou.

Mladšie vyzerajúci ľudia mali tiež o 16 percent menšiu pravdepodobnosť, že budú trpieť šedým zákalom a o 24 percent menšie riziko straty sluchu súvisiaceho s vekom. Tím poznamenal, že tí, ktorí mali najvyššie vekové skóre, boli hlavne muži (61 percent), menej často fajčili a mali najvyššie BMI, čo podľa nich pravdepodobne spôsobil „výplňový efekt tuku na tvári“.

Vedecký tím si však myslí, že za zmenami hustoty tkanív a kostí, ktoré súvisia so zdravotnými problémami, stojí aj biologický proces, ktorý spôsobuje, že tvár vyzerá staršie – ako je menej tuku a tvorba vrások.

Viac o téme: ZdravieVekPrevenciaChoroby
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9