Väčšina ľudí ho dá do polievky, vývaru a viac ho kvôli trpkej chuti neje. Stopkový zeler i zeler koreň sú však mimoriadne zdravé potraviny, ktoré vášmu telo dodajú množstvo živín.
V obchode možno dostať koreň zeleru, ale aj stopkový zeler. Oba druhy sú veľmi prospešné pre naše telo, pričom rozdiel spočíva najmä v tom, že koreň obsahuje viac vlákniny. Je to výživový zdroj bohatý na vlákninu, vitamíny B6, C a K, antioxidanty a základné minerály, ako je fosfor. Jeho konzumácia môže pomôcť udržať silné kosti vďaka obsahu vápnika, fosforu a mangánu.
Stopkový zeler zase ocenia najmä páni a ich polovičky, podľa portálu Health Line môže byť stopkový zeler vnímaný takmer ako afrodiziakum, pretože má pozitívny vplyv na sexuálny apetít mužov. Podľa portálu má zeler obsahovať androsterón, ktorý môže viesť k zvýšeniu hladiny testosterénu.
Ako ich pripraviť?
Nátierka zo zeleru
Zeler koreň očistite a uvarte. Keď zmäkne, vložte ho do mixéru a rozmixujte. Do zmesi pridajte soľ, korenie, cesnak a olivový olej. Podľa toho, čo vám chutí, môžete pridať aj nastrúhanú mrkvu, cbuľku či syr. Chuť zdravej nátierky vás milo prekvapí a bude chutiť celej rodine.
Šťava zo stopkového zeleru
Stopkový zeler je mimoriadne obľúbený najmä pri diétach a chudnutí, pretože okrem vitamínov a minerálov obsahuje aj veľa vody. Stonky zeleru očistite a odšťavte. Hotovú šťavu môžete zmiešať aj s iným ovocím, napríklad banánom, jablkami, čučoriedkami či malinami a spraviť si tak zdravé a výdatné smoothie. Ak sa obávate trpkej chuti, nemusíte, pretože ostatné ovocie ju prekryje a vy tak zo zeleru vyťažíte to najlepšie.
{{ poll.title }}
{{ poll.title }}
{{ poll.thanks }}
{{ poll.title }}
{{ profiles[profileEvalueated.index].name }}
Zhoda: {{ profileEvalueated.weightPercentage }}%