Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Ako jesť čokoládu bez výčitiek: 5 benefitov, kvôli ktorým sa oplatí zhrešiť!

(Zdroj: GettyImages)

Z času na čas každému príde na chuť sladké. Kúsok čokolády po jedle či ku káve si mnohí, najmä tí, ktorí sa snažia schudnúť či udržiavať si líniu, odopierajú. Čokoládu si však môžete dopriať aj bez výčitiek, stačí, ak si zvolíte tú správnu.

Ak zatúžite po sladkom, nemusíte hriešne myšlienky zaháňať do najtmavšieho kúta mysle. Čokoláda, no pozor, tmavá (!), má hneď niekoľko benefitov pre naše telo. Samozrejme, neznamená to, že ak v noci vyjete všetky zásoby tmavej čokolády, benefity sa zázračne dostavia rýchlejšie. Aké benefity má pre ľudské telo tmavá čokoláda?

Antioxidanty a minerály - Tmavá čokoláda s vysokým obsahom kakaa je bohatá na antioxidanty a minerály, ktoré chránia pred srdcovými chorobami. Môže však obsahovať aj vysoké množstvo cukru a kalórií, preto ju jedzte s mierou.

Bohatá na živiny - Tmavá čokoláda je plná živín, ako je rozpustná vláknina, železo, horčík, meď a mangán, čo z nej robí výživnú voľbu.

Zlepšenie zdravia srdca - Štúdie podľa The Helth Line ukazujú, že tmavá čokoláda môže pomôcť znížiť riziko srdcových ochorení zlepšením dôležitých rizikových faktorov.

Zlepšenie funkcie mozgu - Mierna konzumácia tmavej čokolády s vysokým obsahom kakaa môže zlepšiť funkciu mozgu zlepšením prietoku krvi, čo môže pomôcť pri udržiavaní kognitívnych funkcií, najmä u starších ľudí.

Modulácia črevnej mikroflóry - Tmavá čokoláda bohatá na polyfenoly môže pozitívne ovplyvniť črevnú mikroflóru tým, že podporuje rast prospešných baktérií, ktoré môžu znížiť zápal a riziko zápalových ochorení.

Viac o téme: CokoladaTmava cokoladaZdrave srdceZdravy mozogCrevna mikroflora
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9