Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Vyrátajte si PRESNÝ čas pitia kávy: Kvôli tejto chybe bývate unavení!

(Zdroj: GettyImages)

Túži vaše telo po kofeíne hneď po zobudení? Nepríjemný zvyk, od ktorého sa len veľmi ťažko odvyká. Ako sa však zdá, z lahodného nápoja vyťažíte oveľa viac, ak vydržíte a počkáte, kým nadíde ten správny čas.

Ak aj vy patríte k ľuďom, ktorí nad tými, čo zvládajú aktívne fungovať bez kofeínu, len prekvapene dvíhajú obočie, majte sa na pozore. Kávu zrejme celý čas pijete nesprávne, čím škodíte len sebe. Pre mnohých ľudí je ich ranný nápoj posvätným rituálom a nevyhnutnosťou pred odchodom do práce. Podľa odborníkov však nie je ideálne siahnuť po kofeínovom nápoji hneď ráno.

Ak je kávovar prvé, po čom ráno siahate, robíte chybu. Skôr, ako si doprajete ranné povzbudenie, mali by ste počkať presne hodinu. Ak teda vstávate o 7:00, vyčkajte a prvú kávu si spravte až o 8:00. "Keď sa zobudíme, hladina kortizolu je na vrchole. Kortizol, ktorý sa často spája so stresom, zvyšuje úroveň bdelosti. Takže pitie kofeínu v čase, keď je hladina kortizolu už vysoká, môže pôsobiť proti tomu alebo dokonca pomôcť pri získavaní tolerancie na kofeín," objasnil pre portál Mirror oborník Rex Isap.

To môže viesť k tomu, že sa počas dňa začnete cítiť ospalí a budete sa čudovať, prečo vám vaša šálka kávy nikdy nepomôže. "Počas dňa váš mozog produkuje chemickú látku nazývanú adenozín. Ten v podstate podporuje spánok. Keď ste dlhšie hore, hromadí sa a pomáha vám cítiť sa ospalo. Kofeín však blokuje receptory adenozínu, čo vás udržuje v bdelosti a podporuje bdelosť. Ak ste niekedy mali problémy so spánkom po vypití kávy počas dňa, toto by mohol byť dôvod," doplnil Isap.

Viac o téme: KavaKofeinKofeinova tolerancia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9