Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

MUDr. Oto Sova, CSc. bol online: Pýtali ste sa na všetko o novoročnej očiste!

(Zdroj: red)

Čo s prejedeným telom po Vianociach? Ako očistiť telo po náročnom období plnom jedla? Pýtali ste sa lekára a vedca MUDr. Ota Sovu, CSc. v online rozhovore, ktorý bol v pondelok 7. januára 2019 od 11:00-12:00 v magazíne Vysetrenie.sk.

Po vianočných a novoročných oslavách ľudia zvyknú rozmýšľať nad držaním diéty či očistnej kúry z dôvodu prejedania sa počas sviatkov, zvýšenia váhy alebo vzniku zdravotných problémov ako bolestí žlčníka, žalúdka či ťažkostí s vyprázdňovaním. Zaťaženie organizmu nadmerným príjmom jedla môže viesť k zvýšeniu množstva škodlivých látok a toxínov v rôznych orgánoch tela, napríklad v podobe cholesterolu na stenách ciev alebo nestrávených zvyškov potravy v črevách, čo v konečnom dôsledku okrem zdravotných problémov môže viesť aj k zníženiu imunity, celkovej únave a bolestiam hlavy.

Pomôžu týmto problémom ovocné dni alebo nadmerný príjem vody, či bylinky? Alebo treba nasadiť očistu? Je vhodná pre každého? Pýtali ste sa lekára a vedca MUDr. Ota Sovu, CSc. v online rozhovore, ktorý bol v pondelok 7. januára 2019 od 11:00-12:00 v magazíne Vysetrenie.sk.

O lekárovi

MUDr. Oto Sova, CSc., lekár a vedec sa zaoberá výskumom bioaktívnych výťažkov z rastlín na ľudský organizmus už 27 rokov. Špeciálnu pozornosť venuje výskumu saponínov, ktoré dokážu prirodzene prečistiť ľudský organizmus. Doktor Sova pôsobí v Reparexe, napísal 89 vedeckých publikácií, 6 monografií, je autorom 49 patentov a je aktívny účastník mnohých kongresov a prednášok. Jeho najcennejšie vyznamenanie je strieborná pamätná medaila SAV za zásluhy v biologických vedách.

Viac o téme: RozhovorTeloOčista
Nahlásiť chybu

Online Rozhovor

09.01.2019 08:30 - otázka od Miriam
Dobry vecer p.doktor, Chcela by som Vas pekne poprosit o radu, lebo uz neviem ako dalej. Zacala som mat pred dvoma rokmi inhalacnu alergiu, pred rokom mi zacali traviace problemy-zacalo to objavenim helikobaktera c zaludku boli mi nasadene 4 antibiotika v priebehu 1 mesiaca a odctedy to zacalo...znicena crevna flora, hnacky, bilesti brucha-nasadila som proviotika 2x denne no aj tak velmi nepomohli...+bylinkove caje na travenie...neskor mi zacali potravinoce intolerancie a stale sa to zhorsuje...som na bezlepkovej diete 3 tyzdne-je to trosku lepsie, ale potraviny ktore som mohla este jest pred mesiacom-uz ani tie nemozem...preto by som Vas chcela poprosit o radu co by bolo pre mna vhodne ...uz nie len lepok, mam pocit ze z 10 mozem uz iba 3 potraviny...velmi pekne Vam vopred dakujem za odpoved...s pozdravom Miriam
Skúste blahodárne äčinky saponínového preparátu Diamond yacca, ktorý si môžete objednať na www.reparexshop.com/sk alebo na t.č. 055 643 2211. Je prpojený podrobný návod užívania pre rôzne choroby. V prípade potreby ma kontaktujte.
09.01.2019 08:22 - otázka od dudova daniela
Pocitujem tahanie v celej chrbtici aj klboch, horšie vyprazdňovanie, Po antidepresive Tianeptin , ktoré vysadzujem AST 0,66, ALT 1,15, GMT 042, nerozumiem pojmu povrchové napätie, citím sa krčovito teraz beriem rano 1/2Nebilet. Predpokladam, že moje problemy spôsobili aj nespravné lieky, nejaké ich striedacky/bez komentara/. Čo mi poradíte, som hypermobilná 65 rokov,chlesterol nebude ok, stres , vyšetrenia neur. a ort. neukazali zatial nejaké važnejšie problémy, zle chodím
Vyskúšajte blahodárne účinky saponínového preparátu Diamond yacca, ktorý si môžete objednať na www.reparexshop.com/sk, alebo t.č. 055 643 2211.
09.01.2019 08:20 - otázka od Jarmila Gallová
Dobrý deň, pán doktor, čítam Vašu diskusiu, chcem si objednať saponíny, mám 67 rokov, snažím sa zdravo stravovať, ale mám v poslednom čase problém s vyprázdňovaním.Mám veľkú charitu, starám sa o 2000 ľudí, mam veľkú aj fyzickú záťaž. Pošlete mi ich, prosim, na dobierku? Ďakujem pekne. Jarmila Gallová 0905716659
Objednajte si na www.reparexshop.com/sk alebo t.č. 055 643 2211 preparát Diamond yacca.
09.01.2019 08:19 - otázka od Jana Machatová
Dobrý deň, možete mi prosím Vás uviesť do mailu obchodnú značku saponínov vhodných na prečistenie organizmu, prípadne na zníženie cholesterolu ? Ďakujem za odpoveď.
Je to Diamond yacca a objednať si ho môžete na www.reparexshop.com/sk alebo t.č. 055 643 2211
09.01.2019 08:18 - otázka od Milan Kumičík
Dobrý deň, pán doktor! Chcem sa Vás spýtať, či očista organizmu pomocou saponínov má blahodárny vplyv aj na ochorenie análna fistula. Laicky predpokladám, že tvorba hnisu vo fistule (asi je tam zápalový proces) by sa mala znížiť potlačením zápalu upravenou stravou, očistou organizmu? Akú obchodnú značku saponínov by ste odporučili (mám aj zvýšený cholesterol), ak to je takto možné. Ďakujem!
Odporúčam preparát Diamond yacca ktorý si objednáte na www.reparexshop.com/sk alebo na tele. čísle 055 643 2211. Objednajte si k tomu aj saponínový krém Golden ointment, ktorý používajte zvonka na kritické miesto.
09.01.2019 08:13 - otázka od Jarmila Danková
Dobrý deň pán doktor. Chcela by som sa opýtať aké saponíny by ste mi doporučovali na zníženie cholesterolu lebo dlhodobo užívam statíny,už mám z toho problémy.Teraz mám cholesterol v norme,ale po vysadení liekov mi vyskočí, u mňa to nie je stravou ,ale psychikou. Beriem lieky na vysoký tlak, riedenie krvi a cholesterol. Ďakujem za odpoveď.
Odporäčam výrobok Diamond yacca, ktorý si môžete objednať kedykoľvek na www.reparexshop.com/sk, alebo na telefónnom čísle 055 643 2211. Diamond yaccu môžete užívať s akýmkoľvek liekom, nemá žiadne kontraindikácia.
08.01.2019 13:12 - otázka od Alžbeta
Pekný deň Vám želám pán doktor, na viacero chorôb - diagnóz odporúčate užívať saponíny. Chcela by som užívať aj ja -preventívne na prečistenie organizmu, prosím ak je to možné poradiť, ktorú značku. Mám žlčníkové kamene. Ďakujem za odpoveď. S úctou
Radím užívať výrobok Diamond yacca ktorý objednáte na www.reparexshop.com/sk alebo telefónnom čísle 055 643 2211.
08.01.2019 13:11 - otázka od katarina szabova
Dobrý deň pán doktor, v súvislosti s Vašim rozhovorom v magazíne Vyšetrenie , v ktorom informujete o účinkoch saponinov , by som Vás chcela poprosiť o druh, značku, ktorú by ste mi doporučili na vysoký chloesterol. S pozdravom a vopred ďakujem za Vašu námahu. Katarína Szabová
Momentálne najúspešnejší produkt he Diamond yacca, ktorý si mlžeťe objednať na www.reparexshop.com/sk alebo telefónnom čísle 055 643 2211.
08.01.2019 13:09 - otázka od Natália
dobrý deň p. doktor - mám bolesti v strede chrbta a takú menšiu ťažobu v bruchu.Kašovitá stolica. Pred 2 mesiacmi utrazvuk brucha - ok. Môže to byť spôsobené chrbticou? Ďakujem
Vo všeobecnosti to môže byť spôsobené chrbticou, ale aj tým, že medzistavcové platničky nemajú dostatočnú výživu a scvrkávajú ca. Bolo by ich treba "prečistiť"! Vyskúšajte pe tento účel vyvinutú Diamond Yaccu a objednajte si ju na www.reparexshop.com/sk alebo na tel. čísle 055 643 2211. V krabičke je podrobný návod na použitie aj v tomto prípade.
07.01.2019 11:59 - otázka od jan
Dobry den pan doktor mam zaneseny zlcnik bahnom co poradite dakujem
Odporúčam dlhodobé užívanie saponínov v dennej dávke 2 g (2,0,2) a postupné vyprázdňovanie žlčníka.
07.01.2019 11:58 - otázka od Vladimír
Ak by som chcel vyskúšať účinok saponínov, v akej forme je ideálne ich prijímať? Ak podľa vás potraviny s ich obsahom sú málo účinné, viete poradiť nejaký koncentrovaný produkt?
Saponíny sa distribuujú ako výživové doplnky. Kontaktujte ma mailom.
07.01.2019 11:57 - otázka od Milan
Dobrý deň pán doktor, na viacero diagnóz odporúčate užívať saponíny. Pravdepodobne nemožete uviesť obchodnú značku, ale do e-mailu by to snáď išlo. Mám na mysli ich užívanie preventívne na prečistenie organizmu. Ďakujem za odpoveď.
Kontaktujte nás mailom.
07.01.2019 11:56 - otázka od Ladislav
Dobrý deň, chcel by som vedieť aký rozdiel je medzi produktom DIAMOND YACCA od spol. Reparex a produktom GOLDEN YACCA od spol. EGYM Slovensko. Ďakujem za odpoveď
Saponíny obsahujú dva druhy vlastných saponínov a to steránové, penivé, ktoré sa dostávajú iba do tráviaceho systému a druhé - terpénové, nepeniví, ktorí sa vstrebávajú do krvi. Prírodné prepraáty, ktoré nie sú nijako upravované majú zvyčajne oveľa viac steránových saponínov (tých penivých) ale sú ovplyvňované počasím a podobne,.Saponíny, ktoré my vyrábame - novodobé saponíny obsahujú štyrikrát viac terpénových saponínov ako steránových, nemenia svoje zloženie vplyvom počasia alebo ročných období a sú stabilné.
07.01.2019 11:51 - otázka od Mária Kováčová
Dobrý deň pán MUDr. Oto Sova, CSc.,mám 68 rokov a mám problémy s trávením, všetky výsledky mám v poriadku, už som prešla na škôlkársku stravu, ale predsa pociťujem ťažobu v žalúdku nie stále ale predsa si myslím, že je to dosť časté. Musím si dávať pozor aj na vyprázdňovanie, čiže stolicu. Už s tým nejdem ani k lekárovi, lebo každý pozerá, že vyšetrenia sú v poriadku.Ja predsa necítim,tak ako predtým je to už staroba. Ďakujem za odpoveď.
Vážená pani, ste ideálny prípad pre užívanie saponínov, ktoré iste zmenia Vaše ťažkosti a zmiernia ich. Nasaďte si dlhodobé užívanie saponínov v dennej dávke 1 g (1,0,1) a zvidíte, že po dvoch - troch týždňoch sa Vás stav začne meniť k dobrému.
07.01.2019 11:47 - otázka od eva
Dobrý deň, asi 2 týždne mam redšiu stolicu a niekedy ma pobolieva pod oboma rebrami alebo v podbrušku. Žlčník nemám a na ultrazvuku bruchu nič nezistili. Neviete čo to môže spôsobovať?
Keďže nemáte žlčník, z pečene neustále plynie žlč do čriev a to môže spôsobovať tento stav. Poraďte sa so skúseným chirurgom.
07.01.2019 11:45 - otázka od Michal
Dobrý deň pán doktor. Chcem sa opýtať čo by ste odporúčal na detoxikaciu po sviatkoch. Žalúdok mám ako keby som mal v ňom kamene. Ďakujem
Skúste si nasadiť krátku kúru so saponínami v dennej dávke 1 g (1,0,1) po dobz dvoch mesiacov a celý organizmus sa Vám vyčistí.
07.01.2019 11:43 - otázka od Vladimír
Dobrý deň. Tu sa asi myslí očista od nežiadúcich látok v tele. Podľa mňa, jednorazová očista nemá veľký význam. Treba udržiavať zdravý životný štýl stále. V dnešnej dobe, kedy sa potraviny vyrábajú s rôznymi doplňujúcimi látkami je to problém. Čo podľa vás prináša najväčší efekt?
Súhlasím s Vami, ibaže usadeniny, ktoré sa tvoria vždy a všade sa zdravým životným štýlom nedajú odatrániť a túto prácu vykonávajú jedine saponíny. Denne užívané v dávke 1 g (1,0,1) po dobu jedného roka spoľahlivo vyčistia celý organizmus. Skúste!!
07.01.2019 11:40 - otázka od Deni
Dobrý deň, mám dlhodobo problémy s pravou ľadvinou - často ma pobolieva- čo by ste mi odporučili na jej očistu okrem urologického čaju? Ďakujem za odpoveď.
Obličky veľmi dobre !očistia! saponíny, ktoré by ste mali užívať v dennej dávke 1,5 g (1,1,1) aspoň pol roka či rok. Poinformujte ma prosím, ako Vám zaberajú.
07.01.2019 11:39 - otázka od Miroslava
Dobrý deň pán doktor. Rada by som sa dozvedela viac o bylinkách na prečistenie čriev, ale také, ktoré nie sú návykové. Roky bojujem z lenivým črevom. Snažím sa viac piť, raňajkujem väčšinou pohánkovu kašu s ovocím ,medom a škoricou. Jem aj dosť vlákniny,orechov a ovocia. Sem tam si dám niečo iné. Ale aj roky užívam veľa liekov. Mám SM-ku už 20 rokov, našťastie sa držím, kardiostimulátor, beriem lieky na vysoký tlak, nespavosť a ... Bylinky moc nemusím, ale pre zdravie urobím všetko. Mám 50 rokov, pracujem v administratíve, pohybu mám dosť. Teraz v zime trošku menej, ale v lete bicykel, turistika. Nemám vôbec nadváhu, moja váha sa pohybuje medzi 55-58 kg pri 166cm.Všetky krvné testy sú v norme, len cukor je trochu nižšie. Ďakujem za pomoc.
Zaveďte si striedanie - za čas bylinky, a teraz skúste saponíny aspoň jeden rok, uvidíte ako sa pohne Váš organizmus a ktorýmsmerom. Užívajte po jednom grame (1,0,1) denne vhodný saponínový preparát.
07.01.2019 11:36 - otázka od Anna
Dobrý deň, môžu na očistu tela užívať saponíny aj ľudia s cukrovkou, ktorí sa liečia inzulínom? Nie sú pri ich užívaní nejaké obmedzenia alebo kontraindikácie? Ďakujem za odpoveď.
Samozrejme môžu, ba dokonca saponíny majú na cukrovku do istej mieryy priaznivý vplyv.
07.01.2019 11:35 - otázka od michal666
Dobrý den chcel by som sa spýtať mam dlhodobé bolesti v oblasti žaludka až po pupok pričom na gastro vyšet. negat. nález. Na CT vyšetrení Diverticulosis a chronická lymfadenopatia. Doktor povedal, že to nie je nič vážne. Mohli by ste mi poradiť nejakú prirodnú liečbu, bylinky, vraj kurkumove tabletky su dobre ale chcel by som poprosiť aj váš názor. Ďakujem.
Pravdepodobne je to spojené s nejakou poruchou pankreasu. Skúste užívať saponíny v dennej dávke 1 g (1,0,1) dlhšiu dobu a sledujte sa, prípadne ma kontaktujte, poradíme sa.
07.01.2019 11:33 - otázka od Peter
Môže zelený jačmeň, ľanové semienka prispieť k zlepšeniu zdravia a konkrétne v čom? Ďakujem
Počul som o týchto ingredienciách a o ich užívaní, ale čo výrobca, to tvrdenie, že načo je to dobré. Isteče obsahujú vitamíny, amínokyseliny a podobné látky. Ale to sa musíte pžtať u distributérov.
07.01.2019 11:31 - otázka od Petra
Dobrý deň p. doktor, čítala som, že pomocou saponínov sa dá vyliečiť cukrovka, ako to je možné? Cukrovku mám 2,5 roka, mam 31 rokov, musím si pichať dosť vysoké dávky inzulínu. Ako by som mala užívať saponíny, pomôže mi to v mojom veku? ďakujem za radu
Liečba cukrovky druhého typu pomocou saponínov sa uskutočnila veľkým pokusom (368 pacientov) v roku 1996. Pacienti denne užívali všetky im predpísané lieky (antidiabetiká) a k tomu denne 1,5 g saponínov (1,1,1). V priebehu jedného roka sa pomaly hladina cukru v organizme stabilizovala a lekár reguloval prísun inzulínu a iných liekov. Ibaže saponíny dokážu pomôcť iba do siedmych rokov trvania choroby. Potom je už pankreas natoľko rozrušený, že tam nie je čo regenerovať.
07.01.2019 11:26 - otázka od Marianna
Dobrý deň, čítala som, že existujú rôzne metódy aj pomocou byliniek a iných prírodných prípravkov na odstránenie žlčníkových kameňov prirodzenou cestou, bez toho, aby si človek musel ľahnúť pod nôž. Aký je na to váš názor, máte s tým skúsenosť? čo by ste mi odporučil? ďakujem
V roku 1996 odznel referát ma svetovom kongrese v Karlových Varoch o rozpúšťaní žlčníkových kameňov pomocou užívania saponínov. Tie ale rozpúšťajú iba zlepence. Napríklad tvrdé vápenaté zrazené kamene nerozpúšťajú. Najprv sa presvedčte, aké kamene vlastníte...
07.01.2019 11:24 - otázka od Jana
Dobrý deň, môj syn, ktorý ma 20 rokov má problémy s trávením, konkrétne s vyprázdňovaním, neustále ho pobolieva brucho a na záchode presedí dosť dlho pri vyprázdňovaní. Skúšali sme kadečo ale nepomáha.Myslím, že je to stravou, zeleninu a ovocie dosť odmieta, mám pocit, že je celý upchatý. Pomohla by mi nejaká očista čriev? ďakujem za odpoveď
Je možné, že obtiaťe Vášho syna sú spôsobené usadeninami v hrubom čreve. Skúste mu nasadiť užívanie saponínov na dhšiu dobu, aspoň pol roka po 1 grame denne (1,0,1).
07.01.2019 11:22 - otázka od Mariana
Dobrý deň! Ja sa chcem opýtať, či existuje možnosť zvrátiť priebeh tukovatenia pečene. Užívam Páncreolan forte .Prekonala som žltačku typB bez liečby, existuje na to liek podobne ako na typC ? Som vyliečená? Som bacilonosoč? Bojim sa o vnúčatá. Som vám vďačná za odpoveď . Ďakujem!
Viacero vedcov opísalo hepatoprotetický účinok saponínov a v praxi sme kvitovali veľmi dobré výsledky. Ak skĺbite užívanie saponínov s užívaním vitamínov skupiny B, môžete dosiahnuť veľmi priaznivý efekt.
07.01.2019 11:20 - otázka od Grescakova
Dobry den, mam problem s vysokym cholesterolom, beriem aj lieky, aj obmedzujem tuky a cukry, po sviatkoch sa mi urcite este zvysi. Pomohla by mi nejaka ocista? Alebo co mi poradite z dlhodobeho hladiska v ramci stravy? dakujem
Pri riešení hladiny cholesterolu samozrejme treba trochu obmedziť príjem tukov, ale veľmi dobre pôsobia saponíny, ktoré v dennej dávke 1 - 1,5 h (1,1,1) v priebehu dvoch - troch týždňov znížia hladinu cholesterolu na normu.. Avšak ak ide o familiárnu formu dedičnej hypercholesterolémie, tak sme na to krátki.
07.01.2019 11:17 - otázka od Aljosa
Zdravim pan doktor, citala som minuly rok o saponinoch na detox criev, zial vysoka cena. V mnohych clankoch vsak lekari uvadzaju, ze telo sa cisti same. Mne osobne pomohla 10 dnova hladovka iba o vode. Aky mate nazor, dakujem, prajm vsetko dobre.
Sú lekári a lekári. Telo sa čistí samo od rozpustných látok, ktoré sa hromadia v tele, ale od usadenín sa samo nedokáže vyčistiť. To lekári uznávajú, keď vám povedia, že máte upchaté cievy. Ako sa mohli upchať, keď sa smy očisťujú?? Spoľahnite sa radšej na saponíny. Nie sú až také drahé!
07.01.2019 11:14 - otázka od Valeria
Pán doktor, mám 45 rokov a nikdy som nedržala žiadnu diétu ale už mám tendenciu priberať na váhe. Typicky v lete trochu zhodím pohybom a ľahším jedlom. Chcela by som začať s očistou organizmu, ktorá je vhodná pre ženy v mojom veku s potravinami typickými pre slovenskú kuchyňu. Nečakám zázrak, iba chcem pomôcť môjmu organizmu :-) a ešte dve malé otázky - je vhodné piť ráno na lačno vlažnú vodu s zázvorom alebo jabl. octom a dráhá - je dobré jesť 5 semienok marhúľ, ak sú horké?...veľmi pekne Ďakujem, Valéria PS robíte niekde aj verejné prednášky?
Na schudnutie sú veľmi vhodné prípravky obsahujúce šťavu z ananásu, menovite enzým bromelain. Iné, ako marhuľové kôstky sú vhodné pri liečbe nádorových ochorení.
07.01.2019 11:12 - otázka od Sona
Dobry den p.doktor, trpim castymi migrenami. Mohli by ste mi poradit ako sa stravovat, kde podla Vas robim chybu? Klasicke a dobre zname spustace poznam a vyhybam sa im.Cvicim 4-5 krat do tyzdna, pocet migren sa vsak neznizil. Dakujem vopred
Odporúčam používanie saponínov ale dlhodobo.Naše štatistiky aj tak dávajú iba 50ˇúspešnosž, pretože migríny sú závislé aj od iných ako organických udalostí, najmä psychiky.
07.01.2019 11:09 - otázka od Katarina
Dobry den pan doktor Sova, aky je Vas nazor na vegansku stravu a Raw stravovanie? Na doplnky ako chlorella, zeleny jacmen....? Nazory su rozne, zaujimal by ma ten Vas. Vsetko dobre zelam. Katarina.
Človek sa evolúciou vyvinul na všežravca, niektoré zvieratá na mäsožravcov, iné na bylinožravce. Bojovať proti niekoľko miliónov trvajúcej evolúcii sa jednoducho nedá. Ja zotrvávam na výsledkoch evolúcie.
07.01.2019 11:06 - otázka od Jana Ďurišová
Pekny den zelam! Je vhodne zacat chudnutie jedno pripadne dvojdennou hladovkou na ocistu tela.. Mam 33 rokov. 172cm a teraz 87kil. Do mojich 31 rokov som mavala stalu hmotnost okolo cca 70 kil. Aj po porodoch... pred 3 rokmi mi bola diagnostikovana nulova intolerancia laktozy a infekcia Helikob. Pyl. Kt. Bol preliecneny. Od vtedy mam problemy s travenim a nedari sa mi chudnut... dietu bezlaktozovu dodrzujem len ciastocne j napriek tazkostiam kt.potom mam.. co by ste mi doporucili. Dakujem.
Skúste ako biologický pokus užívať saponíny v dávke 3 x 0,5 g denne (1,1,1). Pozorujte, či sa Vaša intolerancia mení a prípadne mi dajte vedieť, poradíme sa.
07.01.2019 11:03 - otázka od Zoltan Vincze
Dobry den! Uznavate crevnu sprchu? /Colon hydroterapia/ Vraj precisti creva od roznych skodlivych latok.
Črevná sprcha vymyje črevá do určitej výšky, ale neodstráni usadeniny. Tie dokážu odstrániť iba saponíny.
07.01.2019 11:02 - otázka od Jarka
Dobrý deň, pán doktor chcem sa opýtať či sa ešte venujete získavaniu enzýmov z dážďoviek. Ak áno, aké máte najnovšie výsledky s ich využitím ? Ďakujem. Jarka
Enzýmy z dážďoviek stále vyrábame a dodávame na objednávku v neobmedzenom množstve. Výsledky hlavne pri dekontamináciách sú vynikajúce. Hlavný odberateľ je Kanada.
07.01.2019 11:00 - otázka od Antonia Bodnarova
Dobrý deň, dovoľujem si podať otázku, lebo dlhšie mám zdravotné problémy a ja na bylinky od malička verím. Trpla mi tvár a nik nevedel dôvod, až po odobratí vzorky na histologiu, mi diagnostikovali sklerodermiu. Nie su všetky príznaky typické na sklerodermiu, začali mi puchnúť a bolieť ruky a klby, reumatológ to zase hodnotí ako systemove ochorenie spojiva. Niektorí odporúčajú kortikoidy. Prosím je niejaké prírodné kortikoidum a v akých dávkach by ich trebalo užívať?Ďakujem a pekný deň
Pri sklerodermii odporúčam užívanie saponínov ale dlhodobo a lokílne na pleť masť, ktorá obsahuje saponíny. Na Slovensku je iba jedna. Po dljšom užívaní v tenkých vrstvách spôsobí zmäkčenie pokožky.
07.01.2019 10:58 - otázka od Janka
Dobrý deň, je podľa Vášho názoru vhodné dlhodobé popíjanie (jedna šálka denne) odvaru z Veroniky lekárskej na úpravu cholesterolu? Prípadne s ktorými bylinkami by bolo vhodné tento odvar obmieňať a v akých intervaloch, je potrebná aj úplná prestávka v užívaní? Myslím, že sa mi podarilo úpravou stravy, kombináciou odvaru tejto bylinky a šťavy (smoothie) z grepu, pomaranča, banánu a mrkvy s prídavkom ľanového a chia semienka, znížiť hodnotu celkového cholesterolu zo 7,2 na 6,2 mmol/l. Sú tieto účinky pravdepodobné, alebo sa hodnoty upravujú aj samočinne. Ďakujem za Váš názor.
Pri každej kúre, ktorá sa deje pre nejaké vylepšenie organizmu sa po určitej dobe užívania odporúča určitá prestávka. Nie veľmi dlhá, ale asi týždeň, maximálne dva. Na úpravu hladiny cholesterolu odporúčam užívanie saponínov, ktoré nie sú chemické látky, v organizme sa s ničím nezlučujú, nič nerozkladajú, iba znižujú povrchové napätie a tým odstraňujú z ciev cholesterol a jeho usadeniny.

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9