Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Nebezpečný trend medzi deťmi: Populárne náramky môžu spôsobiť rakovinu!

Populárne gumičky, z ktorých si deti vyrábajú náramky, môžu byť nebezpečné.
Populárne gumičky, z ktorých si deti vyrábajú náramky, môžu byť nebezpečné. (Zdroj: profimedia.sk)

Deti na celom Slovensku podľahli novej „móde“! Z farebných gumičiek si vyrábajú rôzne náramky a doplnky, ktoré radi nosia. Médiami sa však šíri správa, že niektoré gumičky môžu byť len obyčajnými napodobeninami, ktoré spôsobujú rakovinu.


Napodobeniny s nebezpečnými ftalátmi

Originálne gumičky sú bezpečné a vyrobené zo silikónu. Údajne sa však po celom svete rozšírili napodobeniny, vyrábané v Číne, z ktorých niektoré obsahujú nebezpečné ftaláty. Tieto látky nie sú pre ľudský organizmus škodlivé, ak nie sú vo veľkom množstve. V opačnom prípade pôsobia ako karcinogén! Údajne ich výrobcovia používajú preto, lebo sú vďaka nim plasty ohybnejšie a mäkšie. Obsah ftalátov vo výrobkoch pre deti pripúšťa aj Slovenská obchodná inšpekcia.

"Vo väčšine prípadov sa stretávame s tým, že výrobca uvádza, že sú vyrobené zo silikónu, teda neobsahujú ftaláty. Samozrejme sa môže stať, že ich niektorí „výrobcovia“ vyrobia z mäkčeného PVC a tu je už možnosť obsahu ftalátov, ktoré sa používajú ako zmäkčovadlá," povedala Danuša Krkošová, hovorkyňa zo Slovenskej obchodnej inšpekcie. 

Televízia BBC urobila test, na základe ktorého prišla na šokujúce zistenie! Odhalila chybné gumičky v britskej sieti obchodov pre deti. Test ukázal, že obsahujú až 40 percent ftalátov.

"Podľa Nariadenia REACH niektoré ftaláty v hračkách a výrobkoch určených na starostlivosť o deti sú úplne zakázané v množstvách väčších ako 0,1 hmot. % a niektoré ftaláty sú zakázané v tých hračkách a výrobkoch určených na starostlivosť o deti, ak ich deti môžu vkladať do úst," upozorňuje Danuša Krkošová.

Do testovania sa nakoniec pustil aj úrad The Birmingham Assay Office a výsledkom sú dva zakázané ftaláty, nachádzajúce sa vo výrobkoch pre deti.

Ako spoznáte, že sú gumičky bezpečné?

Gumičky, ktoré sú vhodné pre deti by mali mať správne označenie Európskej únie, garantujúce bezpečnosť výrobkov pre deti. Dobre si pozrite označenie loga! Aj tie chybné výrobky z Číny môžu mať podobné označenie ako bezpečné. Sledujte, či na ňom nájdete logo CE (China Export CE Symbol) alebo CE, ktoré je v obrázku s mriežkami (European conformance CE mark). V prvom prípade ide o napodobeninu, ktoré nemusí, ale môže obsahovať škodlivé látky. Ďalšou možnosťou je pozrieť si na internete, ktoré značky gumičiek prešli úspešne testami a vyhýbať sa tými s obsahom PVC.  

Zbytočná panika?

Aj keď podľa Slovenskej obchodnej inšpekcie môžu niektoré gumičky obsahovať ftaláty, podľa detskej lekárky a pediatričky MUDr. Jany Snopkovej ide o zbytočnú paniku. Nemyslí si, že by v nich bolo také množstvo škodlivých látok, ktoré by mohlo ohroziť ich zdravie. V každom prípade sa určite oplatí overiť si značku výrobku alebo skontrolovať jeho označenie ako riskovať zdravie dieťaťa.

Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9