Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Bojovníka proti rakovine máte v chladničke: 5 jedál, ktoré dokážu zázraky!

(Zdroj: GettyImages)

Rakovina pacientov postihuje veľakrát nečakane a bez predchádzajúcich varovaní. Nie je výnimkou, že zákerné ochorenie napáda aj mladých ľudí, či dokonca deti. Ak sa už chorému podarí nad hnusobou vyhrať, choroba sa ako bumerang môže vrátiť späť.

V súčasnosti sú už prognózy vo väčšine prípadov, ktoré sa podarí zachytiť včas, pozitívne. Choroba často prenikne aj do ľudí, ktorí sa vedome nevystavujú riziku, preto sa môže zdať, že je nemožné predvídať ju. Správnou životosprávou, pravidelným pohybom a dostatkom vitamínov a minerálov však určite nemôžete spraviť krok vedľa. Podľa portálu pvhomed.com sú dokonca potraviny, ktoré sa osvedčili ako účinná pomoc pri prevencii pred vznikom rakoviny.

K zelenine, ktorá pomáha predchádzať rakovine, patria:

1. Paradajky: Bohaté na lykopén a vitamíny A, C a E, o ktorých je známe, že bojujú proti voľným radikálom, ktoré sú rakovinotvorné.

2. Brokolica: Obsahuje sulforafán, účinnú zlúčeninu, ktorá posilňuje ochranné enzýmy tela a bojuje proti rakovine.

3. Kel: Zelenina s vysokým obsahom vitamínu C a K, ktorá dodáva antioxidanty, ktoré môžu bojovať proti HPV, hlavnej príčine rakoviny krčka maternice.

4. Mrkva: Je plná betakaroténu, antioxidantu, ktorý môže chrániť bunkové membrány pred poškodením toxínmi a spomaliť rast rakovinových buniek.

5. Kapusta: Kapusta je základom rôznych kuchýň, je bohatá na antioxidanty a fytochemikálie, ktoré môžu prispieť k zníženiu rizika vzniku rakoviny.

Táto zelenina patrí do skupiny potravín, ktoré môžu pomôcť znižovať riziko vzniku rakoviny tým, že poskytujú základné živiny a zlúčeniny, ktoré podporujú celkové zdravie a bojujú proti vzniku rakovinových buniek. Svoj jedálniček však môžete obohatiť aj o iné potraviny, ktoré sa pýšia podobnými účinkami. Napríklad orechy a semiačka, ryby, olivový olej, zelený čaj či produkty zo sóje. Treba mať na pamäti, že žiadne z jedál či potravín nie je sto percentnou ochranou pred rakovinou. Avšak zdravá a pestrá strava dokáže pomôcť znížiť riziko.

Viac o téme: RakovinaRakovinove bunky
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9