Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Každý ju má doma, pritom nevedomky ohrozuje seba i deti: Táto izbová rastlina zabíja už do jednej minúty!

Difenbachia je veľmi obľúbenou rastlinou v domácnostiach i napriek tomu, že je jedovatá.
Difenbachia je veľmi obľúbenou rastlinou v domácnostiach i napriek tomu, že je jedovatá. (Zdroj: thinkstock.com)

Je klasikou medzi izbovými rastlinami a stálicou interiérových, prípadne aj chodbových priestorov. Pre svoje dekoratívne listy dokáže difenbachia spríjemniť miestnosť, no len do tej chvíle, keď sa k nej nepriblížia deti. Potom ukáže svoju temnú stránku!


Nemá trsť! Aj takého nelichotivé pomenovanie má difenbachia, jedna z najčastejšie pestovaných rastlín v domácnosti. Má síce veľké zelené listy, striedavé, výrazne žilnaté, škvrnité alebo pruhované a vďaka nim dostane izba "nový šmrnc", no je jedovatá!

Čo všetko môže spôsobiť?

Difenbachia obsahuje šťavelan vápenatý, ktorý dráždi pokožku, oči a sliznice. Ak by ju niekto prehltol, hrozia nepríjemné zdravotné problémy, ktoré sa môžu skončiť fatálne. Objavuje sa slinenie, zvracanie, kŕče, zápaly a opuchy predovšetkým v ústach, krku a na perách a taktiež dýchacie problémy. Na koži môže vyvolať podráždenie, pálenie a niekedy dokonca aj pľuzgiere. Ak by sa dostala do oka, môže ho vážne poškodiť, ba dokonca hrozí aj slepota! Dotkli ste sa listov? Pozor na to, aby ste si tesne po tom nepretreli oči, inak môžete oslepnúť z jeho toxínov! Pri ich manipulácii by ste mali mať na sebe radšej rukavice.


Skrášľujú byt, no môžu spôsobiť smrť: Najjedovatejšie izbové rastliny, ktoré zrejme pestujete doma!


Rozhodujú sekundy

Aj preto by sa difenbachia nemala pestovať tam, kde sa vo veľkom pohybujú deti alebo domáce zvieratá. Táto rastlina môže zabiť dieťa za menej ako minútu a dospelého človeka do približne 15 minút! Nepríjemné skúsenosti má štyridsaťpäťročná matka Sofia, ktorej dieťa sa dostalo do kontaktu s touto jedovatou rastlinou.

"Keď moje dieťa požulo časť z listu z difenbachie, takmer zomrelo! Jazyk mu strašne opuchol a bol taký obrovský, až sa začalo dusiť," povedala s plačom matka dieťaťa.

Našťastie, v tomto prípade sa vďaka rýchlej lekárskej pomoci celá nepríjemná situácia skončila dobre. Nerozhodujú minúty, ale sekundy. Preto treba v prípade zdravotných problémov na nič nečakať a ihneď zavolať lekára.

Odporúča sa však radšej túto rastlinu odstrániť z bytu, aj keď sa doteraz nič nestalo vášmu dieťaťu. No človek nikdy nevie.. Existuje predsa toľko krásnych izbových rastlín, ktoré vyzerajú na prvý pohľad krásne a sú úplne bezpečné!

Čítajte tiež: Zjedli ste ríbezle? Sledujte, ako zareagujú vo vašom tele!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9