Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Prečo sa ráno zobúdzame stuhnutí?

Ráno sa vždy zobúdzame stuhnutí, preto pomôže, ak sa ponaťahujeme.
Ráno sa vždy zobúdzame stuhnutí, preto pomôže, ak sa ponaťahujeme. (Zdroj: thinkstock.com)

Každý to pozná. Po sladkom spánku prichádzajú prvé sekundy po zobudení, ktoré nie sú najpríjemnejšie. Budíme sa totiž stuhnutí, akoby sme celý čas spali v zlej polohe alebo sa prevaľovali v posteli. Podľa vedcov to však nemusí byť spôsobené len tým!

Britský biológovia tvrdia, že počas noci, kedy oddychujeme, sa v ľudskom tele deje celý rad rôznych procesov. Tie spôsobujú, že sa ráno zobúdzame so stuhnutými a boľavými končatinami. Vtedy sa už ich činnosť zastaví. Na vine je biologický denný cyklus ľudského tela, ktorý v noci potláča zápalové účinky a bolesti. Pocítime ich až ráno, keď uzrieme svetlo sveta.

Vedci z Manchester University zozbierali bunky z kĺbov myší po tom, čo u nich vyvolali umelo artritídu počas ich denného cyklu. Počas spánku ich kĺby javili len minimálne známky zápalu, zatiaľ čo cez deň mali labky viac napuchnuté.


Je zlé, ak sme zjedli jablko bez toho, aby sme si ho umyli?


Rôzne symptómy počas dňa

Odborníci tak prišli so záverom, že chronické zápalové ochorenia, napr. artritída, majú rôzne symptómy počas dňa, pričom najväčšie rozdiely možno vidieť medzi dňom a nocou. Tie pramenia z FLS-buniek, produkujúcich proteíny. Fungujú na 24-hodinovom cykle. Ide o proteín Cryptochrome, ktorý má výrazné protizápalové účinky aj v umelo kultivovaných bunkách. Vedcom sa podarilo zistiť vo viacerých laboratórnych testoch, aký je efektívny.

Tento výskum by mohol prispieť k rozvoju liekov na liečbu zápalových ochorení.

"Tým, že sme pochopili, ako biologické hodiny regulujú zápal, môžeme začať vyvíjať nové spôsoby liečby, ktoré by mohli využívať tieto znalosti. Navyše, lieky môžu byť účinnejšie, keďže by sa podávali pacientom v určitú dobu počas dňa či noci," dodal Dr. Julie Gibbs, výskumný pracovník z Centra pre endokrinilógiu a diabetes z Inštitútu pre ľudský rozvoj z Manchester University.

Čítajte tiež: Čo sa stane s vašimi črevami, keď zjete ananás? Dramatická zmena správania buniek!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9