Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Bez nikotínu, ale nie bez rizika: Aj e-cigarety ovplyvňujú pľúcne tkanivo!

(Zdroj: GettyImages)

Prieskumy poukazujú na riziká elektronických cigariet bez nikotínu, ktoré môžu poškodzovať pľúcne tkanivo. Toto sú najnovšie vedecké zistenia.

Nové výskumy zaoberajúce sa e-cigaretami, často považované za šetrnejšiu alternatívu ku klasickým cigaretám, prinášajú prekvapivé odhalenia. Vedci z Anglia Ruskin University vo Veľkej Británii sa pozreli bližšie na  beznikotínové e-cigarety a ich efekt na ľudské pľúcne bunky. Zistenia boli prekvapivé: aj tieto "zdravšie" verzie môžu spôsobiť výrazný oxidačný stres, ktorý znamená nerovnováhu prirodzenej reakcie buniek na kyslík a môže viesť k ich poškodeniu, píše sa na sciencealert.com. Tieto zistenia odštartovali dôležitú diskusiu o tom, aké faktory by sa mali brať do úvahy pri hodnotení bezpečnosti a potenciálnych rizík e-cigariet.

Mylný predpoklad?

Ako sme už načrtli, výskum odhalil, že aj bez nikotínu môžu e-cigarety spôsobiť zdravotné problémy. Medzi tieto problémy patria oxidačný stres a zvýšené zápaly, často spojené s pľúcnymi poraneniami. Toto poukazuje na dôležitý fakt, že absencia nikotínu neznamená automaticky bezpečnosť e-cigariet. Rozsiahlejšie skúmanie efektov e-cigariet na zdravie môže priniesť lepšie porozumenie ich vplyvu.

Oxidačný stres a jeho účinky

Oxidačný stres, ktorý je v posledných rokoch často spomínaný, môže byť vyvolaný zvýšenou koncentráciou škodlivých látok v ovzduší alebo celkovým nezdravým životným štýlom. Je výsledkom nerovnováhy v prirodzenej reakcii buniek na kyslík, čo môže postupne viesť k poškodeniu buniek. Tento jav sa najčastejšie spája so zvýšeným zápalom a poškodením krvných ciev. Preto je dôležité zvýšiť pozornosť na tieto účinky, aby sa lepšie posúdil celkový vplyv e-cigariet na zdravie.

Výsledky štúdie

V štúdii bolo zistené, že nadmerná prítomnosť proteínu ARF6 v bunkách, vystavených nikotínovej e-cigarete, môže byť príčinou poškodenia pľúcnych tkanív. Tento proteín, ktorý doteraz nebol priamo spojený s fajčením, sa zdá byť zásadný pre funkciu krvných ciev. Identifikácia jeho úlohy v procese poškodenia pľúc poskytuje nové možnosti pre ďalší výskum v tejto oblasti. Je dôležité pokračovať v štúdiách týkajúcich sa vplyvu e-cigariet bez nikotínu, najmä vzhľadom na možné spojenie s pľúcnymi poraneniami a ARDS. Dôkladné skúmanie efektov na krvné cievy môže odhaliť kritické informácie potrebné pre komplexné pochopenie rizík spojených s používaním týchto zariadení

Rady pre používateľov e-cigariet

Je dôležité, aby používatelia e-cigariet boli informovaní o rizikách a zvážili opatrenia na zníženie možných nežiaducich účinkov. Zatiaľ čo vyhľadávanie bezpečnejších alternatív a obmedzenie používania môže znižovať riziko, najlepšou voľbou pre zdravie je úplný odchod od fajčenia vrátane e-cigariet. Edukácia o potenciálnych nebezpečenstvách a informované rozhodnutia sú kľúčové. Vždy však treba pamätať, že zdravie si nekúpite – predchádzanie je vždy lepšie než liečba.

Viac o téme: CigaretaFajcenieE-cigaretaOxidacny stres
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9