Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Doteraz ste to robili zle: Takto sa majú správne čistiť zuby

(Zdroj: GettyImages)

Aby boli vaše zuby zdravé, treba si ich pravidelne čistiť, dodržiavať správnu ústnu hygienu, pravidelne navštevovať zubára. Najmä na umývaní chrupu by ste si mali dať zvlášť pozor. Možno pri tejto činnosti robíte chyby, o ktorých ani netušíte, že škodia.

Pokiaľ ide o čistenie zubov, mnohí z nás robia nasledovné. Nanesú zubnú pastu na zubnú kefku, jemnými krúživými pohybmi prechádzajú po zuboch z vonkajšej aj vnútornej strany, vypľujú a ústnu dutinu opláchnu. Tento spôsob čistenia zubov je však čiastočne nesprávny, uvádza sa na thehealthy.com. Podľa Oral Health Foundation, by ste si ju hneď nemali vyplachovať. Namiesto toho by ste sa mali snažiť nechať pastu na zuboch niekoľko minút, aby ste maximalizovali zdravotné prínosy fluoridu. Čo ešte radia zubári?

1. Pravidlo dvoch minút

Pri umývaní zubov je dôležité myslieť aj na čas, ktorý strávite touto činnosťou. „Čistenie po dobu minimálne dvoch minút zabezpečí, že všetky povrchy budú pokryté zubnou pastou a zuby dobre vyčistené,“ tvrdí zubár Robert Crim. Podľa neho je dobré používať aj ústne vody s obsahom fluoridu. Ochráni chrup pred vznikom kazu a zároveň dodá dychu sviežosť. Dôležité je aj správne držanie kefky. „Správny spôsob, ako to urobiť, sa nazýva technika Bass, kedy sú štetiny naklonené pod uhlom 45 stupňov k povrchu zubu, aby sa dokázali zastrčiť pod líniu ďasien a zmyť všetky baktérie,“ radí zubár Greg Gelfand.

2. Použite fluorid

Odborníci z Americkej zubnej asociácie sú presvedčení, že fluorid je najlepší priateľ zubov. „Čím dlhšie ho necháte pôsobiť, tým lepšie,“ konštatoval zubár Crim. Je totiž ako brnenie pre vaše zuby. Väčšia expozícia fluoridu posilňuje zubnú sklovinu a zlepšuje ochranu pred kazom. Ako zabezpečíte, aby ste ho mali dostatok?

- Pite fluoridovú vodu.

- Umývajte si zuby dve minúty dvakrát denne zubnou pastou s obsahom fluoridu.

- Po vyčistení zubov opláchnite ústnou vodou s fluoridom.

3. Neoplachujte

„Na maximalizáciu výhod fluoridu odporúčam pacientom skutočne odložiť oplachovanie až o 30 minút," poznamenal dentista Gelfand. Ako radí, po vyčistení môžete vypľuť väčšinu zubnej pasty, ale pokúste sa odložiť opláchnutie, ak je to možné. Je dôležité čistiť si zuby dvakrát denne, ráno a večer. „Keďže v noci produkujeme menej slín, a teda máme menšiu ochranu pred baktériami produkujúcimi kyseliny, zvyškový fluorid, ktorý zostane na vašich zuboch, zvýši výhody boja proti zubnému kazu počas spánku,“ dodal Gelfand.

4. Používajte ústnu vodu

Zubár Port Jervis odporúča svojim pacientom, aby používali fluoridovú ústnu vodu, deti by podľa neho mali žuť vitamíny s obsahom fluoridu. „Ich každodenné používanie obnoví časť stratenej skloviny, ktorá pochádza z kyslosti jedál a nápojov, ktoré človek konzumuje,“ vysvetlil. Zuby si však treba čistiť správnou technikou a frekvenciou, inak nepomôže.

5. Použite niť, a potom kefku

Na tomto svete sú tri typy ľudí. Tí, ktorí používajú zubnú niť pred čistením zubov, po umytí alebo ju nepoužívajú vôbec. Podľa odborníkov je správna voľba najskôr niť a potom kefka. Predchádza sa tak vzniku zubného povlaku.

Nie každý chrup je rovnaký. Niektorí ľudia sa narodia so super silnými zubami a iní sú náchylnejší na kazy. Preto sú návštevy zubára dôležité. Netreba zabúdať ani na pravidelnú dentálnu hygienu.

Aká by mala byť vaša domáca výbava, aby ste si dobre umyli zuby?

- kefka s mäkkými štetinkami

- medzizubná kefka

- jednozväzková kefka

- dentálna niť

- zubná pasta s obsahom flouridu

- ústna voda s obsahom flouridu

Viac o téme: ZubyFluoridDentalna hygienaCistenie zubovUstna vodaZubna pasta
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9