Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Chcete sa vyspať do ružova? Pošlite partnera spať do inej miestnosti

(Zdroj: GettyImages)

Spoločné lôžko ako kameň úrazu partnerského vzťahu? Niečo na tom bude. Ukazuje sa totiž, že spanie s partnerom v jednej posteli môže narobiť poriadne problémy.

Iba dve tretiny Američanov chcú zdieľať posteľ so svojím partnerom, čím spochybňujú konvenčné presvedčenie, že je to základ zdravého vzťahu. V skutočnosti sa zistilo, že spánok v oddelených  izbách znižuje poruchy počas spánkových cyklov, zmierňuje problémy so zaspávaním a prispieva k celkovej pohode. Spanie osamote pozitívne ovplyvňuje fyzické zdravie a vzťahy, píše sa na brightside.me. Aké sú jeho ďalšie výhody?

1. Zabraňuje mnohým zdravotným problémom

Na rozdiel od myšlienky, že oddelený spánok signalizuje problémy vo vzťahoch, je to často naopak. Prieskum zistil, že jeden z troch Američanov je presvedčený, že ich partner negatívne ovplyvňuje ich spánok. Jeho nedostatok je spojený so zdravotnými problémami, ako sú cukrovka, obezita, srdcové choroby a depresia. Keď je človek nevyspatý, býva často podráždený, menej spokojný v práci a máva vzťahové problémy.

2. Lepšie spíte

Kvalita nočného spánku je výrazne ovplyvnená prostredím, v ktorom spíte, vrátane spiaceho partnera a vašej kompatibility počas tejto činnosti. Mnoho ľudí čelí počas spania bežným problémom, akými sú nepokoj, parasomnia, spánkové apnoe či nočné návštevy kúpeľne. Ak váš spoluležiaci zdieľa podobné problémy, narúša spánok častými zmenami polohy, má iné spánkové rituály, môže to narušiť vašu inak pokojnú noc. Nedostatok spánku má výrazné fyzické a emocionálne následky. Spanie osamote zmierni nielen vaše spánkové problémy, ale povedie aj k zlepšeniu celkovej kvality vzťahu.

3. Posilňuje imunitný systém

Keď jeden z partnerov chrápe alebo má rôzne vzorce spánku, spanie v oddelených izbách  minimalizuje prerušenia počas spánkových cyklov. Nerušený spánok je kľúčový, pretože umožňuje telu odpočívať a omladzovať sa a poskytuje energiu a sústredenie potrebné na to, aby sme mohli čeliť nasledujúcemu dňu. Navyše, keď sa dobre vyspíte, posilňujete imunitný systém a znižujete riziko niektorých chorôb. Vytvorenie prostredia priaznivého pre nerušený odpočinok môže výrazne prispieť k celkovej pohode.

4. Prospieva to aj vášmu vzťahu

Pokojný nočný spánok tiež znižuje hladinu stresu. Keď sa páry rozhodnú pre spanie v odlišných izbách, opätovné stretnutie na druhý deň ráno často prináša obom radosť. Celkovo to vzťah oživí a prepojí. Okrem posilnenia romantických väzieb medzi partnermi, oddelené postele pozitívne ovplyvňujú aj rodičovské zručnosti. Keď sú obaja dobre vyspatí, aj doma vládne pokoj a je aj viac času na trávenie spoločných chvíľ.

5. Môže to zvýšiť vašu pohodu

Zlepšenie kvality spánku nielen posilňuje vzťahy, ale znižuje aj riziko chronických zdravotných problémov. Priaznivo ovplyvňuje motorické funkcie, zlepšuje fyzickú koordináciu aj výkonnosť. Je tiež nevyhnutný pre celkovú pohodu, pretože podporuje imunitný systém tela. Jeho nedostatok sa spája s mnohými zdravotnými problémami. Maznanie sa s partnerom pred spaním a spoločné vstávanie môže byť upokojujúce, no nie je pre všetkých. Takže ak máte pocit, že za vašimi problémami so spánkom, je váš partner, zbaľte si vankúš a perinu a presuňte sa do vedľajšej miestnosti. Možno budete milo prekvapení, ako sa vám bude dobre spať.

Ako ešte zlepšiť kvalitu spánku?

- Večer sa neprejedajte, vyhnite sa popíjaniu alkoholu.

- Aspoň hodinu pred spánkom nepozerajte na televízor ani do mobilu.

- Pustite si relaxačnú hudbu, meditujte alebo si prečítajte knihu, ktorá vás nerozruší.

- Miestnosť, v ktorej spíte, poriadne vyvetrajte a zatemnite.

- Udržujte v nej teplotu 18 až 22 stupňov.

Viac o téme: SpanokKvalitny spanokNespavostOddelene spalne
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9