Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Zbohom menštruačným bolestiam a kŕčom: Týchto 5 darov prírody s nimi skoncuje

(Zdroj: GettyImages)

Menorágia. Diagnóza, ktorá je postrachom mnohých žien. Silné krvácanie je často spojené s bolesťou, slabosťou a anémiou. Našťastie, existujú prírodné prostriedky, ktoré dokážu pomôcť.

Menorágia je stav charakterizovaný nadbytkom menštruačnej krvi. Dlhé a silné krvácanie narúša fyzickú aj emocionálnu kvalitu života ženy. Ako sa píše na steptohealth.com, spôsobuje zmeny v tkanive endometria v maternici. Súvisí s tým aj hormonálna nerovnováha, ochorenia štítnej žľazy či dlhodobé užívanie niektorých liekov. Nepredstavuje vážne zdravotné riziko, spôsobuje však stres, neistotu a diskomfort. Okrem toho, ak žena krváca veľa a dlho, zvyšuje sa pravdepodobnosť, že bude trpieť únavou a anémiou. Dobrou správou je, že existuje niekoľko prírodných liečebných postupov, ktoré účinne regulujú menštruáciu. A robia to bez toho, aby vás vystavili vedľajším účinkom tradičných liekov. Neváhajte ich vyskúšať, ak aj vy trpíte menorágiou. Čo na ňu zaberá?

1. Semená koriandra

Semená koriandra obsahujú aktívne zložky, ktoré znižujú silné menštruačné krvácanie. Ich popíjanie vo forme čaju znižuje zápal maternice a vyrovnáva tiež ženské hormóny.

 

Ingrediencie

- ½ lyžičky koriandrových semienok

- 1 šálka vody

- 1 polievková lyžica medu

 

Semená koriandra nalejte do šálky vriacej vody. Potom nechajte odstáť. Po 5 až 10 minútach čaj sceďte a oslaďte medom. Čaj pite 2 až 3 krát denne pred a počas menštruačného cyklu.

2. Mlieko a horčičné semienka

Zmes mlieka a horčičných semienok je prastarým tradičným liekom. Upravuje nepravidelnú menštruáciu, jeho vlastnosti znižujú zápal v tkanivách. Tieto dve zložky predchádzajú bolestiam a menštruačným kŕčom.

 

Ingrediencie

- 1 šálka horúceho mlieka

- ½ čajovej lyžičky mletých horčičných semienok

 

Zahrejte mlieko a potom vmiešajte horčičný prášok. Počas menštruácie pite jednu šálku ráno a druhú večer pred spaním.

3. Semená ostropestreca mariánskeho

Čaj zo semien pestreca mariánskeho je skvelý prostriedok na kontrolu hormonálnej nerovnováhy spôsobenej ťažkým krvácaním. Jeho diuretické vlastnosti okrem iného znižujú zadržiavanie tekutín a menštruačné problémy.

 

Ingrediencie

- 1 polievková lyžica semien ostropestreca mariánskeho

- 1 šálka vody

 

Dajte zovrieť vodu. Potom pridajte semienka ostropestreca mariánskeho. Odstráňte z tepla a nechajte lúhovať 10 minút pri izbovej teplote. Pite 2 až 3 šálky tohto čaju denne, kým sa nebudete cítiť lepšie.

4. Jablčný ocot a med

Tento prírodný nápoj dostane pod kontrolu krvácanie. Znižuje tiež zápal, zadržiavanie tekutín a bolesť.

 

Ingrediencie

- 2 polievkové lyžice jablčného octu

- 1 polievková lyžica medu

- 1 šálka teplej vody

 

Zmiešajte jablčný ocot s teplou vodou. Oslaďte medom a potom vypite. Doprajte si ho pred každým jedlom počas menštruačného cyklu.

5. Sladké drievko

Koreň sladkého drievka je vďaka svojim fytoestrogénom, antioxidantom a protizápalovým zlúčeninám dobrým prírodným liekom na silnú a bolestivú menštruáciu.  Vyrovnáva tiež hladiny estrogénu v tele, znižuje frekvenciu silného krvácania a bolesti.

 

Ingrediencie

- 1 šálka vody

- ½ lyžičky koreňa sladkého drievka

- 1 polievková lyžica medu

 

Nalejte vodu do hrnca. Keď začne vrieť, pridajte koreň sladkého drievka. Potom znížte teplotu a varte 2 až 3 minúty. Odstavte z ohňa. Nechajte stáť pri izbovej teplote 10 minút. Zmes následne preceďte. Ak chcete, oslaďte lyžicou medu. Pite 2 alebo 3 šálky čaju denne, počnúc 2 dňami pred začiatkom menštruácie.

Viac o téme: MedKorianderOstropestrec mariánskyMenstruaciaMenoragiaJablcny ocot
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9