Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Týchto pár bodov na tele zatočí s chorobami i bolesťami!

(Zdroj: GettyImages)

Podľa tradičnej čínskej medicíny má ľudské telo asi 20 energetických kanálov, ktoré sú známe ako meridiány. Ich stimulácia vytvára spojenie s dôležitými orgánmi. Vzniká tak rovnováha, ktorá udržuje myseľ a telo v harmónii.

Keď dôjde k zablokovaniu alebo intoxikácii uzlov meridiánov, energetické pole sa dostane do nerovnováhy a u človeka sa spustí rad chorôb, ktoré znižujú kvalitu života, píše sa na steptohealth.com. Práve v takýchto prípadoch pomáha akupresúra. Ide o terapiu pochádzajúcu z čínskej akupunktúry, ktorej cieľom je reaktivovať energetický obeh a udržať telo v zdraví.

Čo je akupresúra?

Vaše qi je životná energia, ktorá vás drží pri živote. Cirkuluje práve cez meridiány. Získavate ju v čase narodenia a zvyšuje sa vzduchom, ktorý dýchate, a jedlom, ktoré jete, ale aj štýlom života, ktorý vediete a spracovávaním emócií, ktoré k vám prichádzajú do života. Akupresúra sa vykonáva vyvíjaním tlaku pomocou končekov prstov, kĺbov alebo koncom ceruzky. Odborníci na túto alternatívnu medicínsku techniku skúmajú body a meridiány tela a vyvíjajú tlak, až kým nenájdu miesto, ktoré podporuje hojenie. Počas tohto ošetrenia niektorí pacienti pociťujú jemné brnenie. Tlak aplikovaný na každý bod trvá približne 15 až 30 sekúnd, kým odborník identifikuje miesto, kde je energetická nerovnováha. Ak ho odhalí, úľava nastúpi okamžite.

Na čo zaberá?

Túto terapiu môžete použiť pri nasledujúcich zdravotných problémoch:

- svalové bolesti, kŕče

- chronické vyčerpanie alebo únava

- stres, úzkosť, nervozita

- depresia a poruchy spánku

- menštruačné problémy

- menopauza

- zápcha, hnačka alebo tráviace problémy

- artritída

- slabá cirkulácia

- paralýza tváre

Najčastejšie energetické body

Hegu

Najznámejší akupresúrny bod, hovorí sa o ňom, že lieči až 100 chorôb. Nachádza sa na zadnej strane ruky medzi palcom a ukazovákom. Na toto miesto môžete zatlačiť, ak vás bolia svaly, hlava či máte poruchy trávenia. Podporíte ním svoju myseľ, telo aj ducha.

Zu san li

Bod dlhovekosti. Podľa legiend sa jeho stimuláciou dá dosiahnuť nesmrteľnosť. Nájdete ho jednoducho. Keď si položíte ruky na kolená, bude na konci ukazováka. Z vonkajšej strany nahmatajte na kosti nerovnosť a prostredníkom zatlačte. Zaberá na viaceré tráviace choroby, únavu aj bolesti chrbta. Ovplyvňuje správne fungovanie pohlavných orgánov aj nadobličiek.

Nei guan

Nachádza sa pozdĺž zápästia medzi šľachami dlhého palmárneho svalu a radiálnym flexorom, približne 5 centimetrov pod zápästím medzi dvoma strednými šľachami. Používa sa na liečbu búšenia srdca, nevoľnosti, zastaví vracanie a bolesti v horných kĺboch tela. Dokáže upokojiť rôzne psychické poruchy.

Opatrenia pred použitím akupresúrnej liečby

- Ak ste tehotná, neaplikujte túto liečbu na body umiestnené okolo brucha.

- Nevyvíjajte príliš veľký tlak u starších ľudí a detí.

- Nie je dobrý nápad podstúpiť túto kúru, ak ste hladný alebo pod vplyvom alkoholu, pretože môže spôsobiť mdloby.

- Neodporúča sa stláčať prednú časť krku, podpazušie a boky hrudníka.

Viac o téme: Tradicna cinska medicinaAkupresuraAkupresurne bodyHegu
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9