Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Aj vy ju v záhrade likvidujete ako nechcenú burinu? Už viac nebudete

(Zdroj: GettyImages)

Mnoho ľudí ju považuje za otravnú burinu, ktorá im špatí trávnik či záhradu. V skutočnosti je však púpava skvelým bylinným liekom, naplnený vitamínmi a minerálmi. Chráni pečeň, obličky a dokáže oveľa viac.

Púpava lekárska je známa horká bylina, ktorá stimuluje tráviace funkcie. „Pomôže tým, ktorí sa prejedli, ale ich trápi zlé trávenie, nadúvanie a plynatosť,“ konštatoval naturopatický lekár z Kansas City a zakladateľ Naturae's Path Michael Brown. Navyše zvyšuje metabolickú a detoxikačnú schopnosť pečene a má aj ochranný účinok na obličky. Je tiež vynikajúcim diuretikom. Niektorí ľudia pijú púpavový čaj ako súčasť detoxu. Púpava je skvelým zdrojom vitamínov A, C a K. Len jedna šálka obsahuje 112 percent dennej hodnoty vitamínu A, 32 percent vitamínu C a 535 percent vitamínu K. Vďaka nim podporujú imunitný systém, udržiavajú zdravie kostí a regulujú zrážanlivosť krvi.

Zaujímavosti o púpave

Štúdia publikovaná vo Food and Chemical Toxicology v roku 2019 odhalila nové zlúčeniny v koreni púpavy okrem jej ďalších 100 už známych fytochemikálií. „Niektoré z nich pôsobia ako antioxidanty a antikoagulanty, iné majú protidoštičkové aktivity, čím znižujú lepivosť krvi," vysvetlila naturopatka  Donese Wordenová z Arizonskej univerzity. Ďalší výskum odhalil, že koreň púpavy chránil pečeň a semenníkové tkanivá potkanov, keď sa používal pred ožarovaním. Má tiež ochrannú funkciu pred fotostarnutím a pomáha v boji s obezitou, cukrovkou a určitými typmi rakoviny.

Liečivo z minulosti

Výťažky z púpavy majú dlhú históriu používania, najmä v tradičnej čínskej a indiánskej medicíne. „Domorodí Američania používali varenú púpavu na liečbu ochorení obličiek, opuchov, kožných problémov, pálenia záhy a žalúdočných ťažkostí,“ vymenovala Wordenová. V tradičnej čínskej medicíne vyriešila púpava žalúdočné problémy, či apendicitídu. V Európe ju zas používali na liečenie horúčky, cukrovky a hnačky.

Ako používať koreň púpavy

Tradične sa koreň konzumoval ako nápoj, listy sa používali do šalátov, polievok a sendvičov. Dnes sa používa rovnako, no najpopulárnejšia forma je v podobe čaju. Je tiež dostupný aj v kapsulách, práškoch a extraktoch.

Existujú nejaké riziká?

Púpava je jednou z najmenej problematických liečivých bylín, ale pre niektorých ľudí stále predstavuje riziko. Ako pri mnohých bylinkách, o jej používaní počas tehotenstva a dojčenia nie je dostatok informácií, preto by ste ju v tomto období radšej nemali konzumovať,“ radí Wordenová. Vyhnúť by ste sa jej mali aj v prípade, ak máte známu alergiu na ambróziu, sedmokrásky, nechtík alebo chryzantémy. „Jeho konzumácia môže znížiť účinnosť antibiotík, ako aj negatívne interagovať s lítiom, liekmi, ktoré menia funkciu pečene,“ dodala odborníčka.

Porozprávajte sa so svojím lekárom, aby ste sa uistili, že je jeho užívanie pre vás bezpečné, najmä ak patríte do jednej z vyššie uvedených kategórií. „Ak vám váš lekár dá zelenú, správne dávkovanie bude závisieť od vášho veku, zdravotného stavu a ďalších podmienok,“ poznamenala.

Ako ju získať a spracovať

Môže byť dvor zarastený púpavami vašou osobnou lekárňou? Za určitých podmienok áno. Ak si však nie ste istí, či je prostredie bezpečné, čisté, je lepšie získať púpavy z dôveryhodného zdroja. Je potrebné zistiť, či nie je kontaminovaná olovom, arzénom, baktériami a hubami.

Po vysušení a správnom skladovaní sa korene púpavy môžu uchovávať až rok. Postup je jednoduchý:

- Po vybratí koreňov ich na niekoľko minút namočte do vody a potom ich opláchnite, až kým nebudú úplne čisté. Korene púpavy nakrájajte na malé kúsky a pečte ich v rúre vyhriatej na 200 stupňov °C.

- Po tom, ako sa zmrštia a úplne vysušia, ich vložte do vzduchotesnej nádoby a použite na prípravu čaju.

Zaraďte púpavu do svojho jedálnička pomaly

Tak ako pri všetkom, telu chvíľu trvá, kým si zvykne na nové látky, preto začnite najskôr len s menším množstvom. Ľahšie tak odhalíte, či na ňu nemáte alergiu. Navyše, púpava je diuretikum, ktoré môže narušiť vodnú rovnováhu vášho tela a vy budete musieť behať viac na záchod. Ak sa rozhodnete pre čaj, mali by ste začať s jednou šálkou ráno a neskôr prejsť na dve až tri šálky denne v priebehu niekoľkých nasledujúcich týždňov.

Viac o téme: ObezitaPecenOblickyPupavaPupava lekarska
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9