Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Menej sacharidov a nižší glykemický index: Poznáte čiernu ryžu?

(Zdroj: GettyImages)

Ak hľadáte zdravú alternatívu k bielej ryži s nižším glykemickým indexom a menej sacharidmi, čierna ryža je ideálnou voľbou. Tradične známa ako „zakázaná ryža", bola v minulosti považovaná za tak vzácnu, že bola určená iba pre kráľovské rodiny. Dnes je však táto nutrične nadupaná super potravina dostupná každému.

Hovorí vám niečo čierna ryža? V našich končinách dosiaľ neznáma surovina je len vzdialená príbuzná bielej ryže. V skutočnosti ide o vodnú rastlinu, ktorá sa vyskytuje napríklad aj v kanadských jazerách. Jej tmavá, takmer čierna farba a mierne oriešková chuť sú výsledkom jedinečných prírodných zlúčenín, ktoré ju robia nielen vizuálne atraktívnou, ale aj nutrične bohatou. Táto „čierna perla“ medzi obilninami skrýva v sebe rad zdravotných benefitov, ktoré sú dôsledkom jej vysokého obsahu antioxidantov, vlákniny a dôležitých minerálov. Z pohľadu gastronómie sa čierna ryža stáva čoraz populárnejšou nielen v ázijskej, ale aj v modernej západnej kuchyni, a to vďaka svojej všestrannosti a exotickému nádychu, ktorý dokáže priniesť do každého jedla.


Neobyčajná výživa pre vaše zdravie

Čierna ryža sa pýši vysokým obsahom antioxidantov, najmä antokyánov, ktoré jej dodávajú charakteristickú tmavú farbu. Tieto výnimočné látky chránia naše bunky pred poškodením spôsobeným voľnými radikálmi, podporujú zdravé srdce a dokonca môžu znižovať riziko niektorých typov rakoviny.

Zdravotné výhody, ktoré nemožno ignorovať

Vďaka vyššiemu obsahu vlákniny než v bežnej bielej alebo hnedej ryži, podporuje čierna ryža zdravé trávenie a môže pomáhať pri regulácii hmotnosti. Táto ryža je tiež bohatá na proteíny a obsahuje vitamíny skupiny B, železo a zinok, ktoré sú dôležité pre udržanie energie a celkového zdravia.

Jej pravidelná konzumácia môže mať priaznivý vplyv na srdcové zdravie vďaka schopnosti znižovať hladinu cholesterolu. Jej antizápalové účinky a vysoký obsah živín ju robia ideálnou súčasťou zdravého jedálnička.

Skvelý pomocník pri chudnutí 

Čierna ryža je vynikajúca pre zdravé chudnutie, vďaka nižšiemu glykemickému indexu a vysokému obsahu vlákniny, ktorá zvyšuje pocit sýtosti a pomáha znížiť kalorický príjem. Táto nutrične bohatá obilnina je vhodná pre diéty zamerané na redukciu hmotnosti a zároveň podporuje reguláciu hladiny cukru v krvi, čo ju robí ideálnou pre vyvážené a zdravé stravovacie návyky.

Je čierna ryža zdravšia ako biela?

Odpoveď je jednoznačne áno. V porovnaní s bielou ryžou, ktorá počas spracovania stráca mnoho živín, čierna ryža uchováva všetky svoje zdravotné benefity. Má nižší glykemický index a je bohatšia na vlákninu a živiny.

Ako často a ako ju konzumovať?

Čierna ryža je vhodná na pravidelnú konzumáciu, avšak je dôležité striedať ju s inými druhmi obilnín, aby sa zabezpečila rozmanitá strava a znížilo sa prípadné riziko nadmerného príjmu arzénu, ktorý sa prirodzene vyskytuje vo väčšine druhov ryže. Čierna ryža sa pripravuje podobne ako iné druhy ryže, ale jej varenie trvá o niečo dlhšie kvôli tvrdším a suchším zrnám. Skvele sa hodí ako príloha k mäsu alebo zelenine a dá sa tiež použiť v sladkých pokrmoch ako ryžový puding.

 

Viac o téme: SacharidyRyzaCierna ryzaGlykemicky index
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9